Nyheter

Nytt troligt vargpar i länet

Nytt troligt vargpar i länet

Nyheter I början av februari kunde länsstyrelsen spåra två vargar som följts åt i ett område mellan Stråken och Dumme mosse i närheten av Jönköping

Prover togs från vargarnas spillning och urin för att få svar på vilka vargarna är. Eftersom det inte är långt från Brängenreviret fanns det en möjlighet att det kunde vara föräldraparet från Brängenreviret. Men en första analys av insamlade prover, visar att den ena vargen är en tik från ett revir i Gävleborgs län. Så sent som i december var tiken i Värmlands län men har därefter vandrat söderut och ser nu ut att ha slagit följe med en hane.

Länsstyrelsen avvaktar ytterligare analyssvar innan vargarna kan bekräftas som ett revirmarkerande par. Länsstyrelsen arbetar bland annat med hjälp av rapporter från allmänheten vidare med att spåra och samla in prov. Syftet är att klargöra om det verkligen är ett revir och kartlägga ett eventuellt revirs geografiska utbredning.

– Det är två vargar som följs åt och revirmarkerar. Med tanke på att det är fler vargar som vandrar söder ut så är har vi varit förbereda på att det kan komma nya par, säger Linda Andersson som är vilthandläggare på länsstyrelsen och fortsätter :
– Vi har fått svar från honan men vi väntar fortfarande på provsvaren från hanen för att verkligen kunna bekräfta att det är ett nytt vargpar.

Källa: Länsstyrelsen i Jönköping och SVT Jönköping
Arkivfoto: Thimmy Modeé

I december 2019 sågs spår efter varg utanför Ålaryd, Skillingaryd. Arkivfoto Sara Mejving

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nytt troligt vargpar i länet

Detta nya par bör man skjuta bort med det snaraste. Ur aspekten ”genetiskt viktiga vargar” finns det absolut ingen anledning att spara på det här paret där honan är en genetisk dussinvara och där det angränsande reviret anses vara ”genetiskt viktigt”. Det är väl uppenbar risk att vargarna i det nya reviret kommer att störa det ”genetiskt viktiga” paret och deras valpar. Om det är sant att bevarandemålet är ett halvt par i länet är det målet redan uppfyllt genom Brängenreviret, som överenskommelse med Västra Götaland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *