Nyheter

Ödebrink (S) om ministersvaret: ”Ett svek mot Jönköpings län”

Nyheter Inga nya stambanor i Jönköpings län. Det är infrastrukturministern Andreas Carlsons svar på Carina Ödebrinks (S) skriftliga fråga om vilka åtgärder regeringen ska vidta för att möta behovet av en ny järnväg. – Svaret är ett stort svek mot Jönköpings län och visar att regeringen saknar en plan för framtidens infrastruktur, säger Carina Ödebrink i ett pressmeddelande.

– Svaret är ett stort svek mot Jönköpings län och visar att regeringen saknar en plan för framtidens infrastruktur, säger Carina Ödebrink. Arkivbild.

Det var den tidigare alliansregeringen som tog initiativ till byggandet av nya stambanor och projektet övertogs av den socialdemokratiskt ledda regeringen. Så sent som förra året lämnade även nuvarande infrastrukturminister Andreas Carlson in en motion till riksdagen där han betonade vikten av att nya stambanor behöver byggas i södra Sverige. Nu har han ändrat sig och skriver i ett skriftligt svar till Carina Ödebrink att regeringen inte tänker gå vidare med projektet att bygga nya stambanor i Södra Sverige.

– Infrastrukturministern och regeringens agerande är inget annat än ett stort svek. Inte minst mot kommuner, regioner och företag i Jönköpings län och hela södra Sverige. Under lång tid har enorma summor pengar lagts ner i det här projektet som nu regeringen och infrastrukturministern tvärvänder om, säger Carina Ödebrink, riksdagsledamot från Jönköpings län och ledamot i trafikutskottet.

Hon och Socialdemokraterna kommer att fortsätta att driva på för att projektet ska bli av.

– Det är vi skyldiga att göra. I den nationella transportplanen finns tre miljarder kronor avsatta för projektet. Om regeringen menar allvar med det de skriver i sin regeringsförklaring om att satsningar på järnväg i första hand ska skapa jobb och tillväxt borde de också snarast ändra sig, säger Carina Ödebrink.

Taggar

2 reaktioner på Ödebrink (S) om ministersvaret: ”Ett svek mot Jönköpings län”

Det finns inget att vinna på nya stambanor. Inte för klimatet, inte för de svenska skattebetalarna – inte för någon. Det var ett riktigt dåligt projekt redan från första början och det är väldigt bra att det nu stoppas. De enda skurit guld ur oinformerade politikers, likt Ödebrinks, galna visioner är de stora konsultfirmorna. De ytterligare tre miljarderna som skulle läggas till fortsatt utredningsarbete (vet själv knappt hur många skattemiljarder som försvunnit hittills) kan lyckligtvis nu läggas på annat. Upprustning av befintliga spår exempelvis. Lägg ner detta vansinne nu och få till en järnväg som vanligt folk kan lita på fungerar. Ödebrink borde göra sin hemläxa innan hon ger sig ut och vevar i fortsättningen. Alla som fattar järnväg skrattar åt projektet, det ger inga stora klimatnyttor, inga samhällsvinster och pengarna hade tryckt undan alla andra investeringar i nödvändig infrastruktur ett halvt sekel framåt i tiden. För precis så är det. Den som hävdar annat är rent av okunnig. Så – bra gjort av regeringen.

S var vid makten i åtta år utan att komma till skott, utan motorväg Haparanda – Helsingborg. Hur är det möjligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *