Nyheter

Odlingsglädje hos trädgårdföreningen

Nyheter Vaggeryds Trädgårdförening har anordnat en studiecirkel med namnet ”Petunia & Purjo” där deltagarna fått drömma, planera och så frö till sina köksträdgårdar.

Ansvariga för studiecirkeln var Suzanne Vidja, Mats Elmgren, Susanne Smedberg och Lotta Svensson.

Jag fick vara med på den fjärde och sista träffen hos Susanne Smedberg i hennes underbara trädgård i Broddarp utanför Skillingaryd. Kvällens tema var bokashi och kompostering.

En grupp på ungefär 15 personer har under våren träffats en gång i månaden och pratat trädgård. Inspirationen till studiecirkeln kom från Anette Nilssons föreläsning ”Den blomstrande köksträdgården”

– Det här var vår sista träff i studiecirkeln och vi tänker som avslutning att åka och besöka Susanne Nilsson och titta på hennes trädgård. Flera av deltagarna vill inte att vi ska sluta så vi får väl se vart det här tar vägen, berättar Suzanne Vidja från trädgårdsföreningen.

– Utgångsläget var Anette Nilssons bok så vi beställde boken till alla deltagare. Jag valde ut cirka 25 olika frön som jag portionerade ut så alla fick samma frön. Vid en av träffarna gick vi i genom hur man ska tänka med färg och form, hur man kan blanda och planera för sin odling genom att göra en skiss. De flesta av oss odlar i pallkragar men det kan skilja väldigt mellan olika trädågårdar, fortsätter Suzanne.

Under kvällen i Broddarp visade Susanne Smedberg hur hon använder sin Bokashi som är en gammal japansk metod för att kompostera och som blivit väldigt populär. Man använder sig av matavfall som man förvarar i en lufttät hink och i stället för att ruttna, fermenteras matresterna och blir finfin gjord till trädgården. Även lakvattnet som blir kvar i hinken blir en miljövänlig växtnäring.

– När bokashin kommer i kontakt med jord så händer det grejer. Efter ett par veckor har det hänt jättemycket. Jag blandar min bokashi och jord i ett badkar ute för att mina hundar gräver i trädgården. Annars går det bra att göra direkt i landet. Nu har jag mycket jord och jag känner mig så rik, säger Susanne Smedberg.

– När jag läste om det här japanska första gången så tänkte jag, å va krångligt men när jag blev visad och provade själv och det var ju superenkelt. Det finns inget enklare, jag älskar det här, fortsätter Susanne.

Till sommaren planerar jag att besöka trädgården hos någon av deltagarna och följa upp hur det gick med odlingarna. Själv blev jag så inspirerad så jag beställde min egen bokashi så fort jag kom hem. Hoppas så klart på att det kommer att växa så det knakar.

Susanne tipsar om kompost  [1/7]

I badkaren ligger Susannes guld, den fina jorden.  [2/7]

  [3/7]

Tänkt att det här avfallen kan bli jord med superkraft.  [4/7]

Det vackra huset i Broddarp.  [5/7]

Hunden ville gärna vara med på ett hörn.  [6/7]

Lakvattnet blir fin gödning.  [7/7]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *