Nyheter

Ödmjuka byggnadsvårdspristagare på Åkersvägen

Nyheter I maj 2004 tog Louise Johansson och Carl Dahlberg över fastigheten på Åkersvägen i Skillingaryd efter Inger Grönlund. På måndag får paret mottaga kommunens byggnadsvårdspris.

Gatuvy från öster innan utbygge. Foto: Louise Johansson  [1/5]

Tidigare såg baksidan av huset ut så här. Foto: Louise Johansson  [2/5]

Fastigheten heter Grönfinken 7 och så här såg den ut innan renovering. Foto: Louise Johansson  [3/5]

Vy från åkern. Foto: Louise Johansson  [4/5]

Vy från infarten från Åkersvägen. Foto: Louise Johansson  [5/5]

I många år har paret renoverat årets prisade hus och vi fick en pratstund med Louise Johansson.

– Vi köpte det av Inger Grönlund som hade ägt huset sedan det byggdes 1948. Vi föll för att det var oförstört och i original. Då fanns det möjlighet att behålla stilen på huset. Vi väldigt glada och ödmjuka över att få byggnadsvårdspriset, säger Louise Johansson.

Vad har ni gjort med huset?
– Första åren dränerade vi runt huset och började renovera invändigt: gjorde först i ordning källaren och bytte värmesystem till bergvärme. Efter det följde rummen på övervåningen, kök och badrum. När elen skulle bytas i ett rum föll allt isär av ålder så det förde det med sig mer jobb och genom åren har el och många installationer bytts ut men gamla element har behållits. Efter att familjen växte, byggde vi så småningom ut huset mot söder i bibehållen stil efter egna ritningar. Där blev sovrum, extra vardagsrum med fiskbensparkett precis som i intilliggande rum och i källaren kontor och gästrum.

– Det utvändiga arbetet började vi med för åtta år sedan. När vi övertog huset var det revitterat med bruna detaljer, men den röda färgen gömdes under flagorna. Färgen togs tillbaka i renovering och målning av husets originalfönster och dörrar som beställdes av lokala snickare. Färgen, är engelsk röd, linoljefärg. När utbygget var klart byttes slutligen taket på originalhuset och fasaden putsades om och det var väl först då förändringen blev tydlig utåt. En veranda som knyter ihop nya och gamla huset platsbyggdes på baksidan, i västerläge.

Årets pristagare, hade ni någon aning?
– Eftersom vi jobbar hemifrån i dessa tider så såg vi folk här i trädgården för någon månad sedan. De sa inte vad det handlade om, men vi anade att något var på gång. Vi är såklart väldigt stolta och ödmjuka för priset. Vi fick beskedet i går och prisutdelningen är på måndag, avrundar Louise Johansson.

I kommunens pressmeddelande under morgonen finns juryns motivering:
”De kulturhistoriska detaljerna som kännetecknar 1940-talets villabebyggelse har väl tillvaratagits. Sättet att både bevara och underhålla den befintliga äldre delen av huset samt bygga till en matchande del visar skicklighet i att välja material med omsorg, införliva tillbyggnaden till den ursprungliga och hantera den arkitektoniska detaljerna som präglar 40-talets anda. Den småskaliga, funktionella karaktären syns även tydligt i trädgårdsutformningen som i skala och i enkelhet har anpassats till tomtens storlek och husets proportioner”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *