Nyheter

Oenighet om bashastighet

Nyheter Ett medborgarförslag från en Skillingarydsbo om att sänka bashastigheten till 40 kilometern i timmen inom tätorterna delade kommunstyrelsens i två meningsuppfattningar vid senaste sammanträdet.

Det var i juni medborgarförslaget skickades in till kommunen om ändring av bashastigheten i villaområden till 40 kilometer i timmen. Tekniska utskottet fick förslaget på remiss från kommunstyrelsen senare under sommaren och hänvisar till sitt nya trafiksäkerhetsprogram som nu finns ute på remiss. Förslaget hamnade under gårdagen på kommunstyrelsens bord där det efter oenighet blev röstning.

– Vi är för 40 kilometer i timmen. Varför kan vi inte ha samma regler som övriga kommuner i närheten. Värnamo, Gislaved och Jönköping har 40 och vi har 50. Vi får in väldigt många medborgarförslag om det här med sänkt hastighet, säger Kenth Williamsson (S).

Röstningen avgjorde då bashastigheten behölls med 50 km/h till förmån för femklöverns förslag med siffrorna 9–4.

I utkastet för nya trafiksäkerhetsprogrammet, dit många medborgarförslag hänvisas till, är informationen knapphändig om hur kommunen ska jobba med hastigheter. Det som finns angivet är att kommunen ska genomföra hastighetsöversyn på vägarna inom kommunen samt att kommunen ska stödja ett lugnare körsätt i trafikmiljö där oskyddade trafikanter vistas, genom en trafikmiljö anpassas för hastighetsgränser och risker genom fysiska åtgärder och hastighetspåminnande skyltning.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Oenighet om bashastighet

Som nyinflyttad från Huddinge där man införde 40 km/timmen för flera år sedan så kan jag bara säga: inför 40!
Mycket klagande innan införandet men trafiken har blivit mycket lugnare och ingen klagar längre.
Kommer hit där folk kör 50+ och är mer stressade än en stockholmare…

Helt rätt, vi behöver inte direkt skrika efter sänka hastigheter.
vi har flera områden inom skryd-vgd där hastigheten är 30 km/timmen. Låt oss följa dessa.

Vore trevligt att få veta hur argumenten lyder för att behålla 50-skyltarna. Vad är det som motiverar högre hastighet i Skillingaryd och Vaggeryd jämfört med grannkommuner? Mig veterligen så är trafiksäkerheten inte ett dugg bättre i Vaggeryds Kommun än i t.ex Sävsjö (som har 40) så varför ska man då behålla en högre hastighet? Verkar rätt korkat faktiskt!
För övrigt stämmer det som Roland skriver, otäckt många håller uppemot 70 i samhället. Skärpning på detta!

Om nu bashastigheten är 50 km, varför är det då 30 km från Ica till bron över Lagan samt på Götaforsvägen. Var tidigare befogat pga Östra Skolan men det är ju några år sen det var någon skol verksamhet där. Bör kanske vara en kortare 30 km sträcka på Götaforsvägen förbi förskola.

Det är bara Storgatan o Jönköpingsvägen som är huvudled i Vaggeryd,varför är det så svårt med högerreglen då och på gå gatorna ska man gå, ej springa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *