Nyheter

Oense om hur restaurangen ska bedrivas

Nyheter Under kommunstyrelsens möte i veckan blev det diskussioner om Mejeritomtens blivande restaurang, kommunal eller privat verksamhet och vem ska få äta där? Än vet vi inte svaret, då våra politiker hade delade åsikter om detta

Under kommunstyrelsens möte i veckan har (S) påpekat att inte kommunen ska bedriva konkurrerande verksamhet. Enligt tidigare planering ska, en restaurang vara öppen för alla, byggas i den nya satsningen på tomten.

– Nu går det sakta framåt. Kommunfullmäktige fastslog en riktlinje i höstas och nu är ritningar och skisser framtagna. Det här är ett stort projekt. Vi diskuterade ämnet livligt då alla är inte överens om detaljerna. Framför allt är aktivitetsytorna som vi fortsätter att titta på. Det här är inte bara ett traditionellt äldreboende, menar Gert Jonsson (M) kommunalråd i Vaggeryds kommun.

– När det gäller restaurangen har vi ett yrkande, säger Kenth Williamsson (S). Vår syn är att vi vill ha en mötesplats. Att det ska vara en offentlig mötesplats tycker vi inte är bra. Vi vill inte konkurrera med näringslivet genom att starta upp en verksamhet till.

– Om det bor äldre på slätten och på Jupiter, får de inte äta på den nya restaurangen? undrar Gert.

– Är man anhörig så kan man äta på den nya restaurangen, men annars är det till dom som bor där. Är det så att de har ett boende i offentlig regi så får man äta på restaurangen, menar Kenth.

– Ingen skillnad att gå in till Furugården och äta, samma peng, 60 kronor. Där är det öppet för allmänheten, säger Gert.

– I Vaggeryd känns det inte som samma debatt, svarar Kent.

– Problemet är att vi inte fått någon fart i detta. Vi får dåliga betyg i mat och de äldres kostvanor. I den nya restaurangen ska vi nu överlag lyfta äldrematen, säger Gert.

Kenth Williamsson svarar med att det är svårt för en utomstående att komma in och driva en restaurang. Vi har 25 platser och boende  ska ha fri möjlighet att äta var man vill. Vi tror att det är svårt att klara den konkurrensen. Klarar man inte ens på regional nivå, ska vi i Skillingaryd klara det? Stort risktagande. Är det så att privat inte klarar det får man hitta en ny lösning för att klara maten till äldre, vi vill ju garantera maten till äldre, förklarar Kenth.

– Någonting som inte är öppet på helger och på semestrar, vi vill ha något som fungerar och här finns ett garanterat underlag. Jag har svårt att se att vi inte kan tillmötesgå detta. Man får ett värdigare liv och maten är oerhört viktig. Vi vet inte riktigt hur (S) tänker, säger Gert.

– Vi tycker att man ska laga till de som bor i nya vårdboendet. Svårt att driva en sån verksamhet när man kommer utifrån, påpekar Kenth.

– De som bor på Jupiter och äldre runtom är, vad ska de äta? Vardagar går bra, men på helger och i juli månad, kontrar Gert.

– Det går att få mat hemskickad, svarar Kenth.

– Det gäller att skapa gemenskap och att man äter tillsammans och man trivs ihop. Det är det som är grejen. Om äldre kan äta och trivas ihop så mår man bättre. Vi minskar belastningen på vård bland annat. Livet som gammal ska bli bra. När det gäller äldremat ska den hålla måtten. Vi har fått väldig kritik nu för maten för våra äldre, kontrar Gert.

– Man löser det idag. Jag vet inte exakt var alla äter idag och vet inte vad de äter idag. Men vi är överens om bygget, dock har vi en annan syn på om vi ska lägga ut restaurangen privat eller om kommunen ska bidra med konkurrensen, avslutar Kenth.

Mejeritomten i Skillingaryd. Men vad ska det bli för restaurang och för vem?

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *