Nyheter

”Ofattbart, tragiskt och mänskligt lidande”

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott ger sin syn på läget i Europa och kriget i Ukraina. – Ingen vet vad som händer i morgon, säger kommunstyrelsens ordförande. 

Delar av kommunstyrelsens arbetsutskott. Från vänster Gert Jonsson (M), Kenth Williamsson (S), Ulf Abrahamsson (C) och Thomas Axelsson (KD).

När vi blev inbjudna till arbetsutskottets pressinformation under gårdagseftermiddagen undrade vi hur kommunens styrande politiker tänker och hanterar det som händer i Europa. 

Gert Jonsson (M);
– Fruktansvärt och beklagligt. Vi följer utvecklingen. Ingen vet vad som händer imorgon. Det som påverkar oss i kommunen just nu är bränslepriser och kanske inom en snar framtid flyktingström. Länsstyrelsen har kallat till möte som vi ska ska medverka på gällande regionala krisrådet. Har vi ett ökat säkerhetshot? Vi följer länsstyrelsen och har ett tätt samarbete. Händelseutvecklingen är chockad och framför allt är det mänskliga lidandet det värsta. Flaggar för flyktingström men man vet inget i nuläget, egentligen vet vi inte exakt vad som händer framöver, menar Gert Jonsson (M). 

Kenth Williamsson (S);
– Det är ofattbart och tragiskt det som händer. Det river upp sår naturligtvis. Det mänskliga lidandet är det jag tänker på mest. Sen hur det kommer att påverka oss ekonomiskt är en sekundär fråga. Oerhört beklämmande. Jag trodde aldrig detta skulle hända i Europa 2022. Det är ofattbart. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag känner en trygghet i vår krisberedningsgrupp, som vi har ihop med RäddSam-F. Det jag tänker på sedan i går är när man hör ”vanliga” samhällsinvånare som funderar på kriget. Exempelvis mina anställda, jag har uppfattat dem som väldigt lite samhällsintresserade tidigare, om man jämför med mig som halvtidspolitiker, men jag har aldrig hört dem prata politik tidigare men nu gör dem det. Det är också viktigt hur vi pratar med våra barn om det ofattbara som händer. 

Thomas Axelsson (KD);
– Förskräckligt. Det som händer ganska omgående, som berör oss, är stigande bränslepriser, börsen och flyktingström. När det gäller eventuell mottagande av flyktingar kan vi ställa om och hjälpa till snabbt. Vi har hjälporganisationer som är verksamma i vår kommun.

Gert Jonsson (M);
– Skärrande att sånt här kan hända demokratin. Jag tror nog ingen kunde tänka eller förutse sig detta. Civila mål utsätts. Vi ska göra vad vi kan för att våra invånare ska känna sig trygga. Men visst, man känner sig, och många med mig, maktlös mot det här råa beteendet. Det är så långt ifrån det vi är vana vid. Det lidande vi kan stå ut med är högre priser, det är vår insats med att stå ut med det som händer… 

Taggar

Dela


4 reaktioner på ”Ofattbart, tragiskt och mänskligt lidande”

Ställs det krav på skyddsrum när det byggs nytt? Alla skyddsrum är inte inrapporterade på officiella kartor för skyddsrum.

Alla så kallade skyddsrum i kommunen inventerades på 1980-talet(?) av bland andra undertecknad samt ”uppdaterades” därefter efter då gällande regler etcetera. Handlingarna står nog att finna i kommunarkiven. Kanske har det genomförts någon inventering senare, det vill säga på 2000-talet. Räddningstjänsten har nog koll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *