Nyheter

Oljeshejkerna fick rätt i Hovrätten

Oljeshejkerna fick rätt i Hovrätten

Nyheter Under lång tid har ärendet om Oljeshejkarna varit på miljö- och byggnadsnämndens bord, men nu har den fått ett kanske definitivt slut

Sista instansen, Svea Hovrätt mark- och miljööverdomstolen, har inkommit med svar och hovrättsdom till Vaggeryds kommun angående överklagandet av byggsanktionsavgift för inrättande av cistern på macken vid Storgatan i Skillingaryd.

Under lång tid har Vaggeryds kommun haft synpunkter på bensinstationsens placering i samhället. I beslutet som kommit kan man läsa att;
”Byggsanktionsavgiften avser en bensinstation som är planstridigt belägen i ett bostadskvarter och nära en skola. Placeringen av bensinstationen är olämplig bland annat ur trafiksynpunkt och kommunen har i översiktsplan angett att den bör omlokaliseras. På bensinstationen har en ny fast cistern inträttats utan att bygglov har sökts”

Oljeshejkarna har förklarat ovan med att;
”Den nya cisternen är av samma storlek och volym som den tidigare. Åtgärden har därför inte medfört någon omgivningspåverkan ur bygglovssynpunkt. Åtgärden har utgjort ett led i det löpande underhållet av en pågående lovlig verksamhet och ska inte kräva bygglov. Kommunens hantering av saken utgör ett otillbörligt tillvägagångsätt för att bli av med bensinstationen”.

Mark- och miljödomstolens domskäl lyder ”Den överträdelse som nämnden har lagt till grund för sitt beslut om att ta ut en byggsanktionsavgift motsvaras inte av någon bestämmelse i lagen. Därmed kan inte någon sanktionsavgift tas ut. Överklagandet ska alltså avslås”.

– Det har begåtts fel från båda parter. Nu har nämnden fått nej på överklagan så nu måste politiker, tjänstemän och Oljeshejkarna komma till en förlikning. Vi behöver att ha ett slut på den här historien som nu snart pågått under två mandatperioder. Det här tar tid och kraft för tjänstemännen att driva tvister, menar Ingvar Larsson, (SD) miljö- och byggnadsnämnden.

Domen får, enligt lagen i mark- och miljödomstolar, inte överklagas.

Nu när cisternfallet är avklarat kanske vi snart få se en tvättanläggning på tomten?

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *