Nyheter

Om regelverket kring vindkraften

Nyheter Ken Frick från en förening kring vindkraften debatterar med anledning av Länsstyrelsens föreläggande om förbud.

Äntligen!

Ja, äntligen har i alla fall någon läst vad som verkligen står i alla dessa handlingar, om detta sedan leder till någon seger över dessa moderna guldgrävare understödda av aktivister i regering och riksdag.
Ja, då får vi nog hoppas på en rejäl skopa med tur.

Vi i Vindbrukspark Boarps Ideella Förening har från dag ett upprepat följande:
Det är inte något fel på själva vindkraften i sig, utan det är regelverket kring dem, bolagens myndigheternas / politikers tolkande, skruvande och vrängande av dessa regler som ger problemen. Vi namngav till och med föreningens mejladress efter detta.
vkvjtmprp@.. Vindkraftverk Ja Tack Men På Rätt Plats . Ja, PÅ RÄTT PLATS, då blir det sällan problem.

Självklart måste skyddsavståndet öka om verket blir större och effekten högre.
Självklart betyder väderstrecken jättemycket vad gäller ljudets påverkan.
Självklart betyder också topografin mycket vad gäller ljudets påverkan.
Självklart skall man från dag 1 redovisa de vägar man tänker sig använda.
Självklart skall man från dag 1 redovisa hur man tänker sig transportera elen till nätet. Allt annat blir bara fel.
Vi fick vår kommun att ta fram en vindbruksplan, ett jättebra jobb och i Version:1 också en bra plan. Sedan tilläts våra egna tjänstemän i samarbete med länsstyrelsens tjänstemän och vissa av våra politiker fullständigt skriva sönder vindbruksplanen, och till sist också ta bort den viktigaste detaljen som arbetet kommit fram till. ”35 decibel vid närmaste bostads husvägg”.

En i ämnet väldigt väl insatt professor på Uppsala universitet kom efter mångåriga studier inklusive långtidsmätningar under fem år fram till samma sak, denna studie hade de ansvariga myndigheterna själva beställt.

När han då väl presenterat sin avhandling så tackades han med en tidig pension och hans avhandling slängdes i källaren, ”35 decibel vid närmaste bostads husvägg ” var det ingen som ville veta av ……
Hade man tillämpat dessa 35 decibel som vår vindbruksplan version:1 och hans studier kom fram till så hade vi också säkrat framtiden för nuvarande och framtida bostäder på kommunens landsbygd.
Visst, det hade inte blivit så många verk byggda, men besluten hade då tagits på riktiga grunder och inte som nu genom lögner, babbel och dravel.

Nu önskar vi att ni i vår egen miljö- och byggnämnd, vår egen kommunstyrelse och alla medlemmar i vårt fullmäktige som ännu inte läst på, också läser på, så att ni också kan ta beslut grundat på fakta.
Kartan från Eolus senaste ljudberäkning, den gröna linjen är gräns för 40 decibel, jämför nu denna linjes buktning med den svarta för 45 decibel och den blå för 35 decibel.

Blir detta trovärdigt, får man bara göra så här?

Vindbrukspark Boarp Ideella Förening
Genom ordförande Ken Frick

Taggar

1 reaktion på Om regelverket kring vindkraften

Bra kommentarer Ken.
Jag har sedan vindkraften började byggas tillbringat åtskilliga timmar i närheten av dessa snurror eftersom mitt stora intresse är jakt.
De första små verken var låga och tysta och störde inte speciellt mycket, men….. De senaste 5 åren har jag tillbringat i skogen norr om Gränna, där snurrorna inte är speciellt höga, men nog så störande en lagom blåsig dag. Att höra en hund driva kan man glömma, utan får följa dreven med radiopejl.
Jag vågar inte tänka hur det kommer att låta runt dagens höga verk. Lagg därtill det väg- och ledningsnät som krävs för att få allt på plats och den fågel- och insektsdöd som verken för med sig.
Det är för mig helt ofattbart att vindkraftsförespråkarna kan kalla sig miljövänner. Den dödande hand som läggs över natur och boende är fruktansvärt skrämmande.

Stig Svensson
Lilleskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *