Nyheter

Om utvisning av ensamkommande

Nyheter Gunilla Otterberg debatterar

Om utvisning av afghanska ensamkommande

Först kom dessa ungdomar till oss 2015. De flesta var i 16-årsåldern. De sökte asyl och fick vänta på besked. Man började göra ålderstester och de flesta fick sin ålder uppskriven och blev plötsligt 18 år. Ibland skrevs man upp med 14 dagar fast testerna inte ansågs tillförlitliga. När man är 18 år är man vuxen och kan skickas till Afghanistan utan att det finns mottagare i Kabul.

Många gånger har man pratat om hur mycket dessa ungdomar kostar. Och de har kostat, men nu har många fått fasta jobb eller jobbar på lov och kvällar. Nu börjar de betala skatt och kan bidra till avbetalning på allt de kostat samt att bidra till vår välfärd.

MEN nu börjar Migrationsverket meddela flera av dessa ungdomar som har TUT (tillfälligt uppehållstillstånd) att de ska utvisas!

Så från att bli skattebetalare skall de nu börja kosta staten (våra skattepengar) igen.

Om man omfattas av nya gymnasielagen  får man permanent uppehållstillstånd PUT när/om man fått fast jobb inom 6 månader. Men omfattas de inte av denna lag men har fått fast jobb så innebär det inte PUT! Då kan man istället utvisas! Vart ligger logiken?

Vid utvisning hamnar man först i något av Migrationsverkets förvar (= fängelse, ditt brott: önskan om ett liv). Där kan de bli kvar länge. Finns exempel där man förvarats i 6 månader. Ett mycket nedbrytande liv.

Så från att ha lyckats skaffa jobb, betala skatt och bidra med god arbetskraft så blir de nu en ny kostnad. Varje person på förvaret kostar cirka 4 000 kronor/dygn!

Träder sedan utvisningen i kraft så chartrar Sverige ett plan till Afghanistan där även ett antal poliser följer med. Total kostnad går säker att få fram!

Så vad har vi åstadkommit? Först tagit emot dessa ungdomar med öppna armar 2015, sedan låtit asylprocessen dra ut på tiden med all den oro den väntan skapat. Åldersuppskrivning så att man lättare kan utvisa utan att behöva försäkra mottagande i Kabul.

Vad är Migrationsverkets förklaring till att man utvisar skötsamma ungdomar med fast jobb i yrken där vi har brist. Att istället för att generera skatteintäkter lägga till nya kostnader för utvisning och inte minst att förorsaka ett mänskligt lidande.

Jag önskar att man tillsätter en granskningskommission över MV:s hantering i utvisningsfall. Det har varit många konstiga fall där personer som bott och arbetat flera år i Sverige plötsligt utvisas.

Vi vet alla att det kommer att bli brist på arbetskraft i många yrken i Sverige, så hur kan vi tillåta att avhysa denna grupp där många utbildar sig i bristyrken. Hur kan vi lägga så mycket pengar på utvisningar när vi istället kan få tillbaka det de kostat samt bidrag till välfärden.

Och sist men inte minst det är människor vi bollar med!

Gunilla Otterberg, Skillingaryd
Volontär

Taggar

Dela


14 reaktioner på Om utvisning av ensamkommande

Bra skrivet, beundrar er som jobbar med dessa människor. Öppna era hjärtan tycker jag är ett bra och uttryck. Vi har råd att vara generösa.
Ibland blir det fel och pengar hamnar på fel ställen. Bättre att göra fel än att inte göra något alls. De flesta fel beror ju inte på våra invandrare utan på hur vi hanterar dessa
människor. Nej, mycket vi kan göra bättre i bland annat asylprocessen.
Vi kan bättre.

Vi i socialdemokrater för tro och solidaritet har skrivit brev till regeringen kring dessa ungdomars situation. Bra att vi när många som reagerar.

Inom migrationen finns ingen logik. Verkar som de vrider och vänder på alla möjligheter för att få ut ungdomarna nu. Det var väldigt bråttom för exempelvis studieförbund att ordna projekt av olika slag så att invandrarna snabbt skulle komma in i svenska samhället och sedan var det dags för sfi. Ja så går man där år ut och in. Många ungdomar klarade av det snabbt och lyckades hitta jobb både hel- och halvtid. Flera har lyckats att ta körkort och köpt bil osv. Och vips efter en kostnad på miljontals kronor per person så ska de ut ur landet. Jag blir inte klok på detta slöseri av skattepengar.

Bra skrivet Gunilla!
Till saken hör också att NGL, nya gymnasielagen, innebär att de ska ta studenten och efter det, inom sex månader lyckas få ett fast jobb. I dessa Coronatider är det svårt, nästan omöjligt att lyckas med det!
De allra flesta av de ensamkommande vi har i vår kommun är ambitiösa och har en stark vilja om att få ge tillbaka om de får chansen att stanna och jobba. De har studerat under 5 år hos oss och är nu redo att börja jobba
Jag har i mitt jobb som lärare i sva fått följa dem från deras första stapplande steg i Sverige till att bli unga vuxna som är integrerade i vårt samhälle.
Jag hoppas att vår kommun ska tillvarata den kraft, vilja och kunskap dessa ungdomar besitter!

Bra att några mer uppmärksammar detta.Vi har kämpat mot Migrationverket i flera år för att få en ändring till stånd.Men de lyssnar inte och jag tror inte de läser alla de skrivelser vi skickat.Jag tror att Gert o Kent och andra politiker vi varit i kontakt med gjort vad de kunnat.Det är våran tredje grabb som varit anställd hos oss som nu hotas av utvisning.Två gånger har vi misslyckats att få en ändring till stånd.Den grabb som nu hotas blev fråntagit sitt arbetstillstånd för en vecka sedan.Nu håller han sig undan.

Hej.
Sitter med i Jönköpings Läns Integrationsråd.
Detta leds av Länstyrelsen som är statens förlängda arm samt att andra myndigheter och region och kommuner är med.
Jag ska ge dem dessa ärenden och se hur vi kan agera på bästa sätt.

Bra skrivet, det konstiga är att de som lär sig svenska och kämpar sig fram de blir utvisade, de som missköter sig får stannaö

Bra Gunilla ,jag håller med i allt du säger . Det är så otroligt obegripligt att skicka iväg dessa skötsamma ungdomar , som inget hellre vill än bidraga till Sveriges framtid . Ta tag i detta nu Gert och Kent innan det är försent . Det är bråttom . Gullvi Alkemark .

Bra skrivit Gunilla hoppas verkligen att Gert o Kent agera direkt. Det är ju verkligen en skyldighet att kommunen reagera o hjälper dessa ungdomar som arbetar o sköter sig exemplariskt.

Bra skrivet Gunilla, Håller med; det är ju skamligt och nedbrytande att utvisa när både språk och jobb är fixat. Ett nytt spirande liv släcks. Dessutom helt idiotiskt ur samhällsekonomisk aspekt.

Bra inlägg Gunilla o bara att köra på med Götaforsbons förslag. Agera Nu! Kenth Williamsson ta även du tag i det

Bra Gunilla! Du som är partikamrat med Gert Jonsson förmå honom att genom kommunen skriva till Migrationsverket och påtala att vi behöver de här ungdomarna i vår kommun. Jerry Karlsson som också tycker ungefär detsamma borde också kunna påverka kommunledningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *