Nyheter

Om vagnshjulet ska synas: En halv miljon för ljunghed

Nyheter I ett förslag till kommunfullmäktige har hembygdsrådet, Joakimson och Boberg lämnat in ett förslag om att ta fram rutiner för underhåll och skötsel av vagnshjulet vid trafikplats Skillingaryd norra. Nu har tekniska nämnden diskuterat förslaget...

Vid tekniska nämnden diskuterades skötsel och underhåll av vagnshjulet samt att en kostnad för plantering av ljunghed lämnades. 

Ansvar för offentlig konst och installationer som görs och har gjorts genom samverkan med föreningar faller in under kultur- och fritidsnämnden. Tekniska nämnden anser därför att synpunkter kring frågan om rutiner kring skötsel och underhåll av vagnshjulet bör inhämtas av kultur- och fritidsnämnden. 

– Tekniska nämnden har historiskt inte haft ett ansvar för att sköta och underhålla vagnshjulet. Tekniska nämnden har heller ingen avsatt budget för detta. Tekniska nämnden ställer sig positiv till förslaget att plantera ljunghed, förutsatt att nämnden tilldelas medel som täcker kostnaderna för åtgärden. Kostnad för åtgärden att plantera ljunghed på den totala ytan på 6 000 kvadratmeter beräknas landa på 495 000 kronor, menar Kenth Williamsson (S) och Olof Sjöholm (C) från tekniska nämnden. 

Är tanken att plantering ska göras i sydligaste kilen, påfarten från södergående upp till Götaström?

– Vi är tveksamma till att det kommer synas om man bara planterar vid gräsplätten där vagnshjulet står, menar Kenth Williamsson (S), ordförande i tekniska nämnden. 

För 495 000 kronor ingår följande: nedtagning av buskar och träd, bortkörning av ris, stubbrytning, framkörning och utjämning av sand på platsen, sådd av yta, etableringskostnader samt trafikanordningsplan (grundskyltning). 

– Osäkerhetsfaktor finns kring ytterligare kostnader när det gäller hur Trafikverket vill göra med skyltning och vilka ytterligare krav myndigheten ställer, berättar tekniska nämnden. 

Förslaget innehöll det här när det lämnades in i juni månad:

”När E4:an var färdigbyggd förbi Skillingaryd smyckades avfarten vid Götaström med ett vagnshjul i storformat. Det placerades högt och väl synligt och har genom åren tjänat som ett vackert och uppmärksammat landmärke för trafikanter på E4:an. 

Efter snart 30 år behöver det ståtliga vagnshjulet, byggt i ek, en ordentlig översyn. Enligt Ola Hugosson, som konstruerade och byggde hjulet 1994, ska det regelbundet impregneras med en blandning av linolja och trätjära. Ola sköter detta under de första tio åren men nu är underhållet klart eftersatt. 

Tanken med vagnshjulet var att det skulle vara väl synligt från E4:an både norr- och söderifrån. Tänk om en låg ljunghedsvegetation finge ersätta tallar och buskar så att hjulsiluetten blev synlig mot himlen och kunde uppfattas av trafikanterna. 

Hembygdsrådet föreslår därför att Vaggeryds kommun tar fram rutiner för underhåll och skötsel av vagnshjulet vid trafikplats Skillingaryd norra och att vegetationen vid trafikplatsen Skillingaryd norra omskapas till ljunghed”.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Om vagnshjulet ska synas: En halv miljon för ljunghed

Självklart skall hjulet belysas de mörka timmarna.

Kan vi belysa några konstverk mitt ute i skogen vid E4 i norra kommundelen skall det väl gå att fixa till detta, hur svårt kan det vara?

Hedra Ola med att vårda hans hjul.

Tycker kostnaden på en halv miljon låter väldigt hög för det som anges i texten..
Det inkluderar inga blommor utan bara ta bort lite buskar och köra iväg samt lägga ut lite sand?
Ingen upprustning av själva hjulet?
I övrigt tycker jag man kan installera belysning av detta om det ska vara fint dygnet runt, det hade gjort det lite tråkiga hörnet lite trevligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *