Nyheter

Önskar förändrad driftsform

Nyheter Kommer driftsformen för Åkers skola att ändras? Det föreslår (C) som nu lämnat in en motion till kommunfullmäktige

Arkivfoto

Motionen som lämnades in till kommunfullmäktige igår gjordes av Carina Stridh Bjurhager, Anna-Maria Toftgård och Ida Philip (alla C). Motionen som lämnades till kommunstyrelsen lyder;

”Att säkerställa god kvalité i kommunens alla skolor är ett viktigt uppdrag. Det finns en tydlig politisk vilja i Vaggeryds kommun att skolorna på landsbygden ska drivas och för Centerpartiet är det en viktig fråga att ha ett tydligt fokus att dessa mindre skolor ska ha både kontinuitet, god kvalité och en positiv utveckling. Dessa skolor är inte bara viktiga för elever i närområdet utan för områdenas möjligheter att utvecklas. Att bedriva skolor kan göras på olika sätt, med kommunen som huvudman, med fristående huvudman eller som intraprenad. Att det framgångsrikt går att driva och utveckla skolor på landsbygden har vi ett exempel på i Tofthagaskolan.

Att driva en skola som intraprenad kan innebära både frihet och trygghet. Som personal har du tryggheten att vara anställd i kommunen men samtidigt möjliggöra en större frihet, vilken är en viktig faktor för de som väljer att arbeta så. Denna driftsform skulle exempelvis kunna innebära följande;

  • Skolan har en större frihet är det gäller att anställa personal och är inte bunden av eventuell övertalighet i kommunen.
  • Ekonomiskt överskott när året är slut kan föras tillbaka till verksamheten. Enheten måste också själva ta ansvar för eventuellt underskott. Vid små skolor måste dock hänsyn tas till vissa fördyrande kostnader som kan finnas genom att det inte är en ”storskalig” drift.
  • Underhåll på skolan kan enheten ta hand om genom budget från fastighetsavdelning. Detta förusätter ett visst engagemang från bygden.
  • Frihet att med stöd av förvaltningen driva skolan utifrån ett styrdokument och lagar
  • Större föräldrarinflytande och bättre möjligheter för föräldrar att kunna påverka och vara delaktiga.
  • Större möjligheter att rekrytera personal.
  • Minskad byråkrati.

I vår kommun kan intraprenadform vara en lämplig form för Åkers skola. Där finns ett stort engagemang i bygden för en livskraftig skola och en vilja bland områdets invånare att engagera sig.

Med anledning av ovanstående föreslår vi kommunfullmäktige att besluta om att införa förändrad driftsform för Åkers skola så att verksamheten kan bedrivas i intraprenadform”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *