Nyheter

Önskar personlig assistans i egen regi

Nyheter 2013 beslutade den dåvarande borgerliga majoriteten (M, KD, L och C) att personlig assistans skulle upphandlas. Detta efter en lång debatt i kommunfullmäktige som slutade med röstsiffrorna 20-19. S, V och SD röstade emot. I går lämnades motionen från S där man önskar att driva personlig assistans i egen regi vidare till kommunstyrelsen för beredning. 

Kenth Williamsson (S) vill driva personlig assistans i egen regi och motionen lämnades till kommunstyrelsen

Blir personlig assistans i kommunal regi igen? Det förslaget från S lämnades av kommunfullmäktiges ledamöter vidare till kommunstyrelsen för beredning under gårdagskvällens sammanträde. Motionen i sin helhet:

Att följa upp och utvärdera vinstdrivande välfärdsverksamhet kan vara komplicerat och tar både tid och pengar i anspråk. Att lägga ut verksamhet som rör en utsatt grupp människor innebär ett tyngre ansvar. 

Precis som risken finns för att de anställda får sämre arbetsvillkor eller att löneutvecklingen hämmas över tid, vilket flera utredningar har visat. 

Detta riskerar också att leda till att våra gemensamma skattepengar inte används till det de är avsedda för och att viktiga välfärdsarbeten blir mindre attraktiva. 

Men en sämre löneutveckling eller till och med en negativ löneutveckling kan också leda till att framtidstron rubbas för stora grupper på arbetsmarknaden och att många söker sig till andra arbeten. Vilket vore väldigt olyckligt.

I länet har det funnits ett förslag om att upphandla personlig assistans gemensamt för alla kommuner. Detta har diskuterats men det slutade med att Vaggeryd som kommun stod ensam kvar. Ingen annan av länets kommuner ville lägga ut personlig assistans på ett privat vinstdrivande företag när brukaren väljer kommunen som utförare.

De flesta kommuner i länet vill ha personlig assistans i egen regi. Det vill vi också.

Därför yrkar vi:
Att Vaggeryds kommun tar över driften av personlig assistans när en brukare väljer kommunen som utförare.

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
Kenth Williamsson
Oppositionsråd

Thomas Strand 
Gruppledare Socialnämnden

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *