Nyheter

Önskar skötselplan för skogen

Nyheter Natur- och miljörådets Lisbeth Karlsson lämnar skrivelse till kommunen om betydelsen av skogen nära tätorten.

Arkivfoto

Lisbeth Karlsson, natur- och miljörådet samt VSOK, har lämnat in synpunkter om avverkningen av skogen i friluftsgårdsområdet i Vaggeryd.

Vid senaste mötet med natur- och miljörådet har tekniska kontoret redogjort för den planerade avverkningen i friluftsområdet. Några synpunkter och ställningstagande från styrelsen i VSOK har nu lämnats in till kommunen.

  • Jättafäraden (Höga bränna) är ett på många sätt viktigt område för VSOK och det måste vara möjligt att äntligen göra detta användbart genom röjning mm.
  • Vi anser att man gör detta i samråd med Skogsstyrelsen för att eventuellt få bidrag till detta.
  • Det finns inget som säger att man måste ta pengar till detta genom annan avverkning i friluftsområdet utan de kan tas från annat håll, vilket inte är vår sak att lösa.
  • Vi är positiva till att gallring sker, men detta bör ske varsamt och med hänsyn till naturvärden så att den biologiska mångfalden främjas.
  • Kalhuggning får absolut inte ske! Detta är så kallad tätortsnära skog vars stora betydelse, för rekreation och friluftsliv, har betonats under flera år. Det framhålls också naturens betydelse för hälsan. VSOK deltar i projektet FAR (Fysisk Aktivitet på Recept).
  • Särskild skötselplan bör kanske finnas för tätortsnära skogar.
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *