Nyheter

ÖP: Antagande för nya planen där alla yrkanden inte beaktats

Nyheter För fem år sedan startades arbetet med kommunens nya översiktsplan. Nu närmar det sig antagande efter att den varit ute på granskning, men det som ansetts vara viktigt att få med är inte med...

Vid kommunstyrelsens arbetsutskott presenterade Kenth Williamsson (S):
– Vi är glada att översiktsplanen nu är uppe för antagande. Vindbruksplanen för kommunen samt LIS-planen ska fortsätta gälla som tematiska tillägg i översiktsplanen. Grönplanen i Vaggeryd och Skillingaryd upphävs, menar Kenth Williamsson (S). 

Huvuddelen är gjord under förra mandatperioden och under granskning och utställning har politikerna nästan varit överens. 

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M):
– På slutet har det varit lite tjurigt. Vi har inte ändrat något speciellt. Om man tar upp alla de saker som kommer upp så har vi varit fullständigt överens. Vi måste anta översiktsplanen första och tematiska tilläggen. 

Kenth Williamsson (S);
– Samrådet skedde under den förra ledningen. Ursprungliga förslaget gjordes av dåvarande femklövern. Själva antagande som ligger nu är det som nya majoriteten har jobbat med. 

Thomas Axelsson (KD);
– Vi tycker att en del av synpunkterna kunde vi tillgodose i översiktsplansarbetet, men det har vi förstått att det inte finns något gehör för. Det finns många yttrande som inkommit det sista året. Oppositionen med samtliga partier utom majoriteten har lämnat in många yrkande och synpunkter. Vi tycker faktiskt att planförslaget har ändrats väsentligt. När det gjort det tycker vi att man ska granska planen på nytt. Alltså efter granskningen har man ändrat väsentliga delar och då ska det upp  enligt bygglagen (PBL) för ny granskning igen. När det gäller vindbruksplanen så tycker vi att man ska ta ett beslut att revidera denna, det är inte speciellt komplicerat men vi vill ha en ny vindbruksplan, menar Axelsson och fortsätter: 

– För övrigt kommer en samlad opposition yrka upp till 10-15 ytterligare förslag som läggs fram på kommande kommunstyrelse. Till detta finns det flertal rättsutlåtande och sakkunnigutlåtande som visar på brister i utställningsförslaget till översiktsplanen. Bristerna är så allvarliga att de framledes kan leda till skadeståndskrav och det kan kosta mycket för kommunen, men även stora merkostnader för exploatörer om föreslagna ändringar inte beaktas. I bristerna har det även uppdagats att fel begåtts, att man inte följt politiska beslut, och lagkraven enligt plan- och bygglagen. Så här långt har kommunen valt att inte beakta och tillgodose dessa synpunkter eller åtgärda uppenbara fel. Därför yrkar oppositionen på att dessa yrkanden tillgodoses. 

Inte överens. Majoriteten med Kenth och Gert tycker att antagandet ska göras av översiktsplanen. Oppositionens Thomas tycker att det är väsentliga förändringar som motsäger skrivna avtal

Syftet med en översiktsplan är att förmedla en övergripande helhetsbild och redovisa den planerade markanvändningen så att det tydligt framgår var någonstans kommunen tagit ställning till att bevara, utveckla eller ändra mark-och vattenanvändningen. Översiktsplanen ska bidra till att skapa ett hållbart samhälle som säkerställer att Vaggeryds kommun fortsatt förblir vara en attraktiv plats att bo, leva och verka på, för nuvarande invånare såväl som för våra framtida generationer.

Förslaget på nya översiktsplanen var ute på samråd under juni till september 2022 och inkomna synpunkter samt kommunens bemötande finns sammanställt i samrådsredogörelsen. Utställning av översiktsplanen gjordes under augusti till oktober förra året och enligt tjänsteskrivelsen från kommunledningskontoret finns kommunens bemötande sammanställt i särskilt utlåtande i januari i år. I skrivelsen finns också engiftet att planförslaget är framtaget av tjänstepersoner på kommunledningskontoret samt styrgruppen för översiktsplanen, som är kommunstyrelsens arbetsutskott. Kompetenser i den kommunala verksamheten har fångats upp via arbets- och projektgrupper och att översiktsplanen framtagande process med kungörelse och handläggning är framtaget enligt lagen om plan- och bygglagen. Inkomna synpunkter under kungjord samrådstid och utställningstid presenteras och bemöts i respektive utlåtande. Förvaltningens helhetsbedömning är att man anser att förslaget till den nya översiktsplanen kan antas av kommunfullmäktige. 

Enligt oppositionens yrkande anser man att ny granskning inklusive utställning skall genomföras då väsentliga ändringar har utförts. Utgångspunkten är enligt plan- och bygglagen; ”Om planförslaget ändras väsentligt efter granskningstiden ska kommunen låta förslaget granskas på nytt” enligt PBL 3 kapitel 18. 

Det som har ändrats väsentligt är att översiktsplanen skiljer sig på ett flertal ställen mot pågående planarbete och detaljplaner. Felaktigt kartmaterial medför avvikelser mot ingångna avtal mellan kommun och exploatör och kommer leda till skadeståndsprocesser, eller stora ekonomiska konsekvenser för exploatörer. 

Oppositionen anser att enligt plan- och bygglagens struktur är det en grundläggande princip att översiktsplanen inte ska föregå den detaljerade prövningen av markanvändningen som görs inom ramen för en detaljplaneprocess. En konsekvent hantering utifrån plan- och bygglagen är således att förslaget till översiktsplanen anpassas till givet planbesked, beaktat den beredning som föregick det beslutet och att i den process som följer av det beslutet utreds och prövar förutsättningarna för såväl ändrad ändrad markanvändning som den exakta avgränsningen av området. 

Enligt Boverket ska kommunen genomföra en ny granskning om planförslaget ändras väsentligt efter granskningstiden. Om planförslaget efter ändringen är av en sådan karaktär att det medför att ett utökat förfarande ska tillämpas ska det ändrade förslaget kungöras vilket betyder att kommunen har ett ansvar att se till att planförslaget är korrekt och att det följer de politiska besluten. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på ÖP: Antagande för nya planen där alla yrkanden inte beaktats

Jag kan inte tolka det som annat än att det är kommunalrådet Gert Jonsson, som Per Erik skriver om. Har jag rätt så är det här inget annat än ministerstyre.

Är orolig över politiska ledningen i Vaggeryds kommun. Samarbetet mellan S och M var suspekt från början. Ofrånkomligt är att man misstänker att det finns en agenda som inte bygger på sanningar, utan en osund lobbyism som gynnar, ja vem då?

Samtliga av kommunstyrelsens 21 ledamöter har fått del av omfattande rättsutredningar och sakkunnigutlåtanden.

De nämnda rättsutredningarna är upprättade av en av de främsta advokatbyråerna vi har i landet när det gäller lagstiftning och praxis vid översiktsplanering och annan planläggning. Advokatfirman Åbergs i Stockholm och advokat Björn Hellman.
Sakkunnigutlåtanden är upprättade av Johan Thein Svefa med mångårig erfarenhet av samhällsplanering.

För den som ytterligare önskar så kan samtliga material erhållas.

Jag har fått del av epost till advokat Björn Hellman där en kommunpolitiker skriver, under föregivande som ”privatperson” och försöker uppenbart få advokat Björn Hellman att avstå från att biträda oss i våra verksamheter menande att advokat Björn Hellman ingriper i den lokala demokratiska processen när advokat Björn Hellman påvisar klara felaktigheter som otvivelaktigt försenar och försvårar pågående och kommande detaljplanearbeten.

Det ska tilläggas att det är inte oppositionen som försöker(te) stoppa ytterst kompetenta rättsutlåtande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *