Nyheter

Öppen verkstad i Kvarnaberg

Nyheter Söndagens visning i Sveriges enda kompletta trähjulsverkstad hade många besökare när Hembygdsrådet inbjöd till Öppet hus med Christer Svensson från Vaggeryd som guide.

I dag finns ingen person kvar i livet som yrkesmässigt tillverkat trähjul. Mycken kunskap är förlorad men de kluriga maskinerna finns kvar. Dagen arbetsskyddsregler gör att det inte är möjligt att inför besökare demonstrera maskinerna i drift. En film visas dock mitt i verkstaden så att man kan se hur maskinbearbetningen gick till. Här ser du riktiga hjulmakare göra ett trähjul. Filmen spelades in 1990. Vill du se filmen där hemma så gå till  https://www.youtube.com/watch?v=5d41ECcpyag.

Väl fungerande hjul till hästvagnarna var en förutsättning för transporter före bilens tidsålder. Och att tillverka bra hästvagnar var det som gjorde vår bygd känd i hela Sverige. Fordonstillverkningen  i Skillingaryd/Vaggeryds bygder är upphovet till dagens industrisamhälle. Denna verkstad och utställningen i Skillingaryds hembygdspark kompletterar varandra och ger en bild av en viktig period i kommunens näringslivshistoria.

Verkstaden med sina maskiner är kulturminnesskyddad och Länsstyrelsen har satsat pengar på att bevara miljön för framtiden.

Ett par minuters promenad från verkstaden ligger Högafors med Vaggeryds kommuns högsta vattenfall. Där välkomnade Håkan Johansson som i många år ägnat sin mesta tid åt att rusta upp anläggningen. Han har byggt upp den förfallna dammen till sågverket som han också renoverat, och han har ställt i ordning den gamla smedjan. Vid Högafors serverade Hembygdsrådet kaffe till de nöjda besökarna.

Text: Linnéa Hugosson
Foto: Stefan Pettersson, Skillingaryd

  [1/21]

  [2/21]

  [3/21]

  [4/21]

  [5/21]

  [6/21]

  [7/21]

  [8/21]

  [9/21]

  [10/21]

  [11/21]

  [12/21]

  [13/21]

  [14/21]

  [15/21]

  [16/21]

  [17/21]

  [18/21]

  [19/21]

  [20/21]

  [21/21]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Öppen verkstad i Kvarnaberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *