Nyheter

Öppna förskolan vann Bra Miljöinsats

Öppna förskolan vann Bra Miljöinsats

Nyheter För sjätte året i rad delade Vaggeryds kommun ut det interna priset Bra Miljöinsats.

Ann-Christine Vilsson, Helena Andersson, Ann-Margret Johansson. På bilden saknas Rållan Halilovic-Kader

2012 instiftades priset Bra Miljöinsats för att lyfta miljöarbetet inom Vaggeryds kommun. Det är de anställda i kommunen som kan nominera verksamheter i Vaggeryds kommun, såväl förvaltningar som bolag. Totalt kom det in 18 nomineringar som miljösamordnargruppen hade att ta ställning till. De valde ut fem finalister som gick ut för omröstning. De anställdas har halva makten och den andra halvan finns hos miljösamordnargruppen.

Men det var ingen tvekan om vem som skulle vinna. Öppna förskolan vann hos både de anställda och miljösamordnargruppen med följande motivering:

”Öppna förskolan har vid byggandet av den nya Familjecentralen valt att fokusera på en så kemikalieklok miljö som möjligt. Medvetna val har gjorts vid inköp av möbler, leksaker och inredning för att minska kemikalieexponeringen för små barn och deras föräldrar. Öppna förskolan har även information om konceptet kemikalieklok förskola och vikten av att se över vilka kemikalier som våra barn exponeras för, både på förskolan och hemma. Utöver detta finns även källsortering i besöksköket och ett ”Ge och ta”-koncept för barnkläder där besökande föräldrar kan skänka och hämta kläder till sina barn.”

Man gjorde ett medvetet val när de flyttade in i sina nya lokaler för ett år sedan när det gäller kemikalier och andra miljöstörande inslag i verksamheten. Det handlar om leksaker, plaster, tvål och annat som barnen exponeras för. De ser också ringar på vattnet genom att föräldrarna som deltar i öppna förskolan tar med sig kunskaperna hem och väljer till exempel leksaker med helt nya ögon. Även om man nu arbetar medvetet med giftfri miljö så är det ett ekonomiskt nollsummespel, något som naturligtvis spelar en roll i sammanhanget. Helt enkelt så tänker man efter före och de nya kunskaperna stärker personalen i sin yrkesroll. De har dessutom ett tätt samarbete med barnavårdscentralen.

I arbetet med att byta ut leksaker och annat samt sanera har man haft hjälp av naturskyddsföreningen.

Man har också spridit kunskaper om kemikalier i vardagen genom att bjuda in all förskolepersonal, 160 personer, till en föreläsning med Therese Birath om kemikaliers påverkan.

Som konkret exempel på hur man jobbar och tänker berättade de att de har bytt ut samtliga vilmadrasser så att barnen ska slippa att exponeras för kemikalier när de tar en tupplur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *