Nyheter

Öppnar försiktigt upp för besök

Nyheter Socialstyrelsens förtydligande kring besöksförbudet på landets särskilda boende innebär att närstående kan ta ut boende på en promenad. Detta innebär att ett stort ansvar läggs på närstående i att följa de rekommendationer som ges av myndigheterna.

Arkivfoto

Regeringen har tidigare beslutat att förlänga besöksförbudet på äldreboende fram till den 1 oktober. Det betyder för Vaggeryds kommun att besöksförbudet som sedan april råder på kommunens särskilda boenden och gruppbostäder fortsätter att gälla.

Socialstyrelsens har gjort ett förtydligande kring besöksförbudet på landets särskilda boende som innebär att närstående kan ta ut boende på en promenad. Detta innebär att ett stort ansvar läggs på närstående i att följa de rekommendationer som ges av Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter för att förhindra smitta.

Socialförvaltningen i Vaggeryds kommun har arbetat mycket med frågan att kunna möjliggöra säkra besök. Sedan tidigare finns möjlighet att träffas i våra trädgårdspaviljonger på Furugården och Sörgården, och denna möjlighet finns kvar.

Om närstående önskar ta en promenad med boende på något av kommunens särskilda boende eller gruppbostäder kan detta göras enligt följande;

  • Närstående tar kontakt med den enhet/avdelning där boende bor för att bestämma tid. I situationer där de boende inte kan ta sig ut på egen hand kan personal behöva hjälpa till tills närstående kan ta över. Närstående möter upp utanför boendet.
  • Närstående använder visir (som tillhandahålls av socialförvaltningen) om distansering om avståndet 2 meter inte är möjlig att upprätthålla under mötet.
  • Närstående tillhandahålls handsprit innan och efter mötet med brukaren.
  • Närstående är helt frisk, utan symtom.
  • Närstående bör hålla ett avstånd till brukaren.
  • God handhygien hos både brukare och närstående, både inför, under och efter besöket.
  • Social interaktion med andra personer ska undvikas.

– Socialförvaltningen gläds över Socialstyrelsen förtydligande då vi vet att besöksrestriktionerna innebär att familjer inte kan träffas som vanligt. Å andra sidan finns också oron om att åter få smitta i våra verksamheter. Utifrån detta ser vi gärna att ovanstående riktlinjer noga efterföljs och att man i första läget väljer att mötas i någon av våra trädgårdspaviljonger. I händelse av att smitta skulle återkomma till någon av våra enheter/avdelningar så förändras förutsättningarna, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.

Fotnot; Pressmeddelande från Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


3 reaktioner på Öppnar försiktigt upp för besök

Ett otroligt skönt initiativ för detta är efterlängtat av många som har boende på våra enheter.

Kan man börja redan nu att ta med närstående ut från äldreboendet, eller gäller det från 1 oktober?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *