Nyheter

Oppositionen om fastighetsköp: ”Att köpa grisen i säcken”

Nyheter Under kvällens kommunfullmäktige diskuterades fastighetsköpet på Södra park i Vaggeryd där gruppbostaden finns. 4,1 miljoner kronor. – Fastigheten är inte besiktigad, menar Abrahamsson (C) och lämnade in ett tilläggsyrkande...

Fastigheten, där två hus är sammanbyggda, finns på Fågelvägen i Vaggeryd. I dag ägs fastigheten av en koncern och hyrs av Vaggeryds kommun. Huset nyttjas som en gruppbostad med fem platser. Pågående hyresförhandlingar indikerar en väsentligt höjd hyra för kommunen, då det utlovas att vissa underhållsåtgärder ska utföras.

Under hyresförhandlingen har det framkommit om kommunen är intresserad av att köpa fastigheten. Socialförvaltningen skulle med fördel se att kommunen blir ägare till fastigheten, eftersom de som bor där är i behov av lugn och ro samt minimala förändringar över tid. 

Under kvällen var fastighetsköpet uppe på bordet hos kommunfullmäktiges ledamöter. Mats Oskarsson (M) informerade att när beslutet var taget skulle protokollet direktjusteras, köpeavtalet var redan klart och skulle bli verklighet under morgondagen om fullmäktige tog ”rätt” beslut.

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag har inget emot köpet, men det har gått lite fort. Efter kommunstyrelsen tagit beslut så stod det att det skulle besiktigas. Det ska göras av en opartisk person. Gert, du säger att om vi godkänner köpet i dag, så direktjusteras det och huset är vårt imorgon. Fastigheten är inte besiktigad, Gert. 

Gert Jonsson (M);
– I beslutstexten är inget om ett villkor att det ska besiktigas, det står bör. Vår förvaltning har varit och tittat på fastigheten och vi måste lita på detta. Vi har gjort plikten på undersökningar. Jag har inte fått några indikationer om att det är några fel i fastigheten. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Klart det ska vara en opartisk besiktningsman. Du vet att vi inte har den kompetensen i vårt hus. Nu står det bör, men det är klurigt skrivet. Jag hävdar fortfarande att det ska vara en opartisk besiktning. Det här ska inte bli en ny Skillingarydssalva-fastighet. 

Thomas Axelsson (KD);
– Nu sa Ulf det mesta som jag hade tänkt säga. Jag har varit skeptisk till affären. Det har inte gjorts någon oberoende besiktning. Man köper gripsen i säcken. Du vet att det gjort liknande affärer, typ Skillingarydssalvan. Man har inte fullföljt de hyresförhandlingar som pågick innan köpet diskuterades. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag yrkar bifall till affären, men jag har tilläggsyrkande att man ska ha besiktigat fastigheten innan. Då ska köpeskillingen diskuteras. 

Kenth Williamsson (S);
– Jag yrkar bifall till förslaget att köpa fastigheten på Södra park. Jag tycker att det är viktigt att de som bor på LSS-boende ska känna att det är en ägare som är långsiktig. Att vi ska äga boende över en lång tid är också lönsamt. 

Marijo Corkovic (S);
– Varför var ni inte lika vaksamma förra mandatperioden?

Gert Jonsson (M);
– Ett avtal är framarbetet och jag tror nog att ni får tänka till en extra gång. Viktigaste är att de fem platserna får vara i fred medan vi renoverar. Vi skulle hamna i en besvärlig situation om vi inte kan använda platserna till våra brukare. 

Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Jag yrkar bifall till köpet. Socialnämnden har länge diskuterat förvärv av fastigheten. 

Fredrik Nord (C);
– Våra brukare behöver lugn och trygghet. Det andra får ni träta om. Jag yrkar bifall. 

Behöver fastigheten renoveras?

Ulf Abrahamsson (C);
– Ni har ömtåliga tår. Efter protokollet i kommunstyrelsen står det bör och inte ska. Det har ändrats. Klart vi har med besiktning att göra. Det är inte att vi ska göra affären, men du får ett bra underlag. Varför står det bör nu och inte ska? Bör ska bytas ut till skall. Givetvis ska vi köpa fastigheten.

Lennart Karlsson (EMP);
– Vi yrkar bifall till kommunstyrelsen förslag.

Emil Petersson (SD);
– Jag är inte emot köpet. Men jag tror inte ni själva hade köpt en bostad utan att den varit besiktigad.

Ewa Magnusson (L);
– De mår inte bra om de behöver flyttas och de mår inte bra att bo i skadat hus. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag samt Ulf:s tilläggsyrkande om att den ska vara besiktigad.

Ulf Abrahamsson (C);
– Fullmäktige ska inte göra ett dumt val. Varför står det att man bör göra en besiktning? Vilseleder du oss? Det finns inte med något i handlingarna efter kommunstyrelsen.

Gert Jonsson (M);
– Vi har fått en begäran och den hanterar vi. Vi har en profession och de har jobbat med underlaget och avtalet ligger klart för att skrivas på. Är det så att fullmäktige säger något annat, kan vi inte skriva avtalet ikväll. Det är ett förvärvsbeslut och det är det som ligger till grund för avtalet. 

Jan-Olof Svedberg (SD);
– Jag yrkar bifall till köpet samt bifall till tilläggsyrkande. Det klart det ska besiktigas. Ordet bör dyker upp lite här och var. Det har föranlett långa debatter och diskussioner i ärende. Vore det inte bättre att vi tog bort ordet bör. Det här ställer bara till krångel.

Emil Petersson (SD);
– Lägger inte Ulf något tilläggsyrkande så gör jag det. Det finns inget besiktningsprotokoll med i våra handlingar. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Är det stora pengar för att renovera det. Det viktigaste för mig är att göra en besiktning. Ni får väl justera protokollet i dag, men kommer det upp stora grejer så får ni justera priset. Det är viktigt att veta vad vi köper. 

Ajournering begärdes av majoriteten. 

– Vi yrkar avslag på tilläggsyrkande. Det är kommunstyrelsens förslag som ligger för beslut, säger Gert Jonsson (M). 

Jenny Larsen (KD);
– Det står inte samma i kommunstyrelsens förslag som det förslag som vi har här i kväll. Det står: Godkänna förslaget för förvärv att prisbild och besiktning. 

Det justerade protokollet gäller från kommunstyrelsen, poängterar Gert Jonsson, och inget annat. 

Mats Oskarsson (M):  ”Vi har ett förslag och ett tilläggsyrkande att bör ska bytas ut mot skall i besiktningtexten”. 

Votering begärdes när/om tilläggsyrkande om skall och bör besiktning skulle göras innan fastighetsköpet. 

En blandning i partigruppernas röster…
Ja (enligt kommunstyrelsens förslag), KD, C, EMP, L, SD, S och M.
Nej (med tilläggsyrkandet) KD, C, L och SD.

33– 8 blev rösterna och fastighetsköpet genomfördes och direktjusterades under kvällens fullmäktige. 

Reservation lämnades från Jan-Olof Svedberg, Emil Petersson, Olof Sjöholm, Ulf Abrahamsson. 

Fastigheten köptes därmed av kommunen för 4 150 000 kronor

Majoriteten begärde ajournering

Taggar

Dela


6 reaktioner på Oppositionen om fastighetsköp: ”Att köpa grisen i säcken”

Ett klokt beslut kommunfullmäktige fattade och det ger de boende en trygghet och vi skattebetalare en god långsiktighet. Vi har inte råd med den splittrade politik som KD och numera även C uppvisar. Jag anser att det är dags för en kraftig föryngring inom flera partier representanter i kommunfullmäktige. Gert och Kenth fortsätt er linje för ni har folkflertalet stöd.

Trodde att kommunen inte skulle äga fastigheter efter debaclet med Hjortsjöskolan. Hur ska ni ha det? För övrigt ska man besiktiga en fastighet. Ni leker med våra pengar.

De har gjort så många misstag och det här visar att de har inte lärt sig ett skvatt. Det här kanske blir ett lika ”bra” köp som inköpet av Skillingarydsalvans fastighet. Man instämmer med Peppes åsikt.

Har Vaggeryds kommun någonsin gjort en proffesionell fastighetsaffär?

Man baxnar när man läser detta. Ta bort dessa politiker som ”stjäl” kommuninvånarnas skattepengar genom att agera så oprofessionellt utan tanke på att använda skattepengar på bästa sätt för kommuninvånarna.

Är det någon som tror att Gert skulle agerat likadant privat med egna pengar?
Inte jag heller!

All heder till Ulf Abrahamsson med flera som i detta fall stod upp för sunt förnuft och att hantera andras pengar varsamt. Besiktning är ju ett minimikrav.

Och till er andra: Skäms!
Lite mera ryggrad tack.

Då kan ju kommunen anlita sitt favoritbolag för att fixa alla fel när man köper obesiktigat… härlig svågerpolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *