Nyheter

Oppositionen presenterar detaljerad budget

Nyheter Vid en pressträff under torsdagsförmiddagen möttes en historisk enad opposition. L, KD, C, SD och EMP lägger tillsammans en offensiv och detaljerad budget. – Vi har enats om ett förslag där vi höjer investeringsbudgeten med 5 procent, säger det ledande politiker

Thomas Axelsson (KD)

Majoriteten (M och S):s förslag lämnades för en tid sedan och under torsdagsförmiddagen var det dags för kompletteringsbudget från oppositionens sida där samtliga är enade. Thomas Axelsson (KD) berättar kort om arbetet: 

– Arbetet började tidigt, tror det var redan i början av året. Vi har haft ett tiotal samlingar. Alla som sitter med i kommunstyrelsen har en plats i budgetberedningen. Man enas både med opposition och majoritet. Vi väljer att träffas på annan ort en av gångerna och det gick bra första dagen… sedan sprack det andra dagen. Majoriteten ville inte förhandla. Vi kom med olika siffror helt enkelt. 

– Fem partier har enats om ett förslag. C, EMP, SD, L och KD ger en gemensam budget. Vi har valt att utgå ifrån majoritetens budgetpresentation. Vi har fått en vecka på oss, möjligen lite tajt men vår budget är väl genomarbetad.  

– Det som skiljer oss jämfört med majoriteten är att vi har gått ner mer på djupet, en lägre nivå kan man säga. Bland annat hos tekniska nämnden. Under onsdagens kommunstyrelsen kom Gert (reds anm; Jonsson) i grevens tid och lite komiskt med en tilläggspunkt om energieffektivisering. Majoriteten hade nog missat den delen, kommenterar Thomas Axelsson (KD). 

Oppositionen lägger därmed en budget på 630 miljoner kronor 2023-2024 och är därmed 30 miljoner högre än majoriteten. 

Magnus Thelin (L)

Det som den enade oppositionen trycker på lite extra är att satsningen på friskolor 800 000 kronor, multiarenan Fenix och att tekniska nämnden får styrda pengar.

– Majoriteten gav nämnden en påse och att de ska återkomma med i höst var de ska placeras. Det går ju inte. Vi ska vara tydliga politiskt sett och markera var vi vill att dessa pengar ska användas till. Vi har helt enkelt fördelat de här 11 miljoner kronor lite annorlunda. Det finns en stor underhållskuld när det gäller vårt fastighetsbestånd. Redan förra året höjde man, men jag tror inte det räcker. Vi höjer reinvesteringar till 55 miljoner kronor, mot majoritetens 45 miljoner.. Även vårt förslag är i underkant. Det behövs verkligen pengar till att underhålla fastighetsbeståndet. Majoriteten kunde inte redovisa till tekniska nämnden vad man önskade, utan nämnden har fått en klumpsumma. Vi har gjort annorlunda och tycker det här är politiska beslut. Vi vill öronmärka pengar till centrumutvecklingen i Skillingaryd exempelvis. Jag tror att majoriteten inte var riktigt överens om det här därför gjordes en klumpsumma hos majoriteten och tekniska nämndens ordförande sa att man återkommer i höst med var pengarna ska användas till, säger Thomas Axelsson (KD).

Klas Gustavsson (EMP)

Energieffektivisering satsar oppositionen 12,9 miljoner kronor på under åren. Klas Gustavsson (EMP) vurmar om trafikfrågor och kommenterar:

– Det är det här omdiskuterade bro- och vägbygget vid östra utfarten ur Vaggeryd. Bron är märkligt byggd och vi vill bredda så man kan mötas. Traditionell trafiklösning är bättre. Gång- och cykelvägen från skolan i Bondstorp och genom samhället finns med i vår budget. C gjorde likadant, fast i Tofteryd, där man vill fortsätta cykelvägen från Tallnäs till kyrkan i Tofteryd, säger Klas Gustavsson (EMP).

Thomas Axelsson (KD);
– En udda vinkling har vi gjort gällande vägunderhållet. Det är så otroligt bristfälligt. Vi har lagt till 8,7 miljoner kronor. Det här är extraprioritet och det har inte nämnts i majoritetens förslag.

Gällande nya simhallen i Vaggeryd vill oppositionen tidigarelägga den och man har lagt till 20 miljoner kronor.

– Vi ska vara seriösa när vi ändå bygger, menar Magnus Thelin (L).

Jan-Eric Aronsson (SD) kommenterar:
– Det blev väldigt annorlunda efter vår ”budgetresa”. Majoriteten har visat siffror som inte stämde, vi fick excelark som inte var rätt. Om man lusläser dokumenten så finns där fel, men vad jag kan se så stämmer siffrorna på sista raden. Om man inte gör de här investeringar i fastighetsbeståndet så växer summan hela tiden och det är likadant med vägunderhållet. Vi måste få upp statusen på fastigheter och vägar. Om vi inte tar tag i det nu blir det tufft i nästa budget. Vi vill inte vänta.

Klas Gustavsson (EMP);
– Från vår sida vill vi prioritera markinköp Byarum södra, så den finns med i budgeten också.

Jan-Eric Aronsson (SD);
– När det gäller majoritetens investeringarna till idrottsplatserna så har stort sett alla pengar gått till omklädningsrum till Movalla. Det är fel gentemot Vaggeryds idrottsplats. Det ska synliggöras att det finns pengar till båda.

Thomas Axelsson (KD);
– Vi har också fokus på fastigheter och vi är överens med majoriteten om att satsningen på Hjortsjöskolan, Hoks- och Byarums skola är väldigt viktiga. Men vi tror att skolan i Vaggeryd kommer att ligga runt 190 miljoner kronor istället för 170 miljoner kronor. Vi har minskat inventariedelen med 4 miljoner kronor jämfört med majoriteten. Bakgrunden till detta är att man faktiskt kan återanvända gamla inventarie. Kommunen ger fel signaler att det är okej att köpa nytt när man ska återanvända. Flytta det som finns för inventarierna är inte gamla, det är byggnaden det är fel på.

Jan-Eric Aronsson (SD)

De fem partierna har historiskt enats och några kommentarer om detta:

– Ibland får man backa, ibland är man överens, menar Magnus Thelin (L).

– Vi skapar en tydlig och enad opposition. Trots att vi är fem partier så har vi lämnat en vassare budget och vågar prioritera, säger Klas Gustavsson (EMP).

Hur ska den här totala ökningen i er budget finansieras?

– Vi klarar inte att betala allt med egna pengar. Vi måste ta lite lån. Vi bedömer att lånebehovet inte är extremt högt. Räntekostnader, men den är inte blodigt hög om man investerar i framtiden, summerar Axelsson (KD).

Kort i siffror vad oppositionen satsar på i sin budget (majoritetspeng S och M inom parantes) för 2023.
Valnämnd 325 000 kronor (samma peng)
Revisorsnämnd 900 000 kronor (samma peng)
Överförmyndare 1 415 000 kronor (samma peng)
Kommunstyrelsen 71 520 000 kronor (70 545 000)
Försörjningsstöd 12 376 000 kronor (12 305 000)
Räddningstjänst 14 786 000 kronor (14 427 000)
Teknisk nämnd 40 814 000 kronor (37 689 000)
Miljö- och byggnämnden 6 010 000 kronor (5 846 000)
Barn- och utbildningsnämnden 478 674 000 kronor (464 055 000)
Kultur- och fritidsnämnden 35 091 000 (34 404 000)
Socialnämnden 308 357 000 kronor (301 046 000)
Central lönepott 9 285 000 kronor (19 828 000)
Finansförvaltning 0 kronor (5 680 000)

Totala nämndbudgeten 979 573 000 kronor (968 465 000)

Då var investeringsbudgeten presenterad, och den kommer att beslutas om i juni månads kommunfullmäktige, men driftsbudgeten dröjer.

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Det blir svårt för nämnderna att få ihop det när man tar det så sent som i kommunfullmäktige i november månad. Det är inte lång tid kvar innan verkställighet i januari 2024, då förvaltningar och nämnder ska leva efter vad vi beslutet. Så då finns det inget utrymme för några justeringar…

Thomas Axelsson (KD);
– Man säger att man vill invänta augustisiffror, men det är inte sanning. De (reds anm; majoriteten M och S) har inte mäktat med det helt enkelt. Jag hade föredragit att ta driftbudgeten redan nu.

Historisk enad opposition lägger detaljerad budget. (Centerpartiets respresentant saknades på pressträffen)

Taggar

Dela


1 reaktion på Oppositionen presenterar detaljerad budget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *