Nyheter

Oppositionen: Uppdatera gång- och cykelvägsplanen

Nyheter I en motion till kommunfullmäktige har KD, C och EMP lämnat in en önskan om att uppdatera gång- och cykelvägsplanen. – Torftig plan och vad betyder prioriteringen i planen?, undrade Thomas Axelsson (KD).

Arkivbild

Till kommunfullmäktige inkom en motion från C, KD och EMP där man önskar en revidering av gång- och cykelplanen som har funnits sedan 2015. 

Thomas Axelsson (KD):
– Planen har funnits sedan april 2015 och läser man den så har den reviderats årligen. Det är en ganska torftig plan och det står inte speciellt mycket i den. Däremot finns det en prioritet men vad betyder den? Man konstaterar också att utförandet inte heller är angivit någonstans, inga budgeterande värden och prioritet 1 har varit prioritet 1 sedan 2015. Vi vill att planen ska uppdateras och det snarast. Kanske också behöver den här gång- och cykelplanen diskuteras i budgetberedningen? Vi är heller inte väghållare i alla delar och vi behöver samråda med Trafikverket.

I motionen finns att läsa:

”Prioriteringarna som gjordes 2015 var en skala 1 till 3 för respektive tätort, men vad som menas med prioritet i detta sammanhang framgår ej. Är det ur ett tidsperspektiv för genomförande, eller nyttan ur ett ett samhällsperspektiv. Flera förslag har alla redan 2015 satts med prioritet 1 men har inte ännu 2023 påbörjats. Allians i balans föreslår därför att cykelplanen får genomgå en uppdatering av hela kommunens behov av cykelvägar, inkluderandes typ av cykelväg och handlingsplan för genomförande. Prioritering, tid för genomförande och budgetestimat skall tas fram i plan, samt att en tidsplan för den uppdaterade cykelplanen utarbetas tillsammans med Trafikverket och andra parter där väghållaren inte är kommunen”. 

Kommunfullmäktiges ledamöter godkände motionen och lämnade över den till kommunstyrelsen för beredning. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Oppositionen: Uppdatera gång- och cykelvägsplanen

Cykelvägen till Tallnäs är en välkommen väg och vi fick vänta ett bra tag på den , men nu är den snart verklighet. Hoppas nu att ni lägger asfalt så cykling och att dra sin barnvagn kommer att gå lätt.

Stort behov finns att hålla befintliga cykelvägar i ordning.
Mellan Ryttarns väg och Femkampsvägen växer gräs och små trädplantor igenom asfalt mitt i cykelvägen och det är svårt att ens cykla där.
Pengar finns inte budgeterat för underhåll har vi fått till svar.
Ja till mer cykelvägar, men sköt om det som finns först!

I den planen borde det också framgå vilka gator som förbinder cykelvägar och kanske skall klassas som prioriterad gata/väg mellan gång/cykelväg

Ett exempel
Man cyklar på plogad cykelbana från Skillingaryd till Vaggeryd när man kommer till Pumpgatan/Banbrogatan där upphör plogningen
borde väl fortsatt vara plogat in mot centrala Vaggeryd?

Detta beskriver ett av många liknande fall

Ni beslutande politiker skall kanske prata med cyklande/gående kommuninvånare för att få till en bra infrastruktur för cykel och gång trafikanter

Ett tips: Förläng Västra promenaden med en gång/cykel-bro över Götaforsvägen upp mot järnvägsstationen
För som det är nu vid rondellen är inte bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *