Nyheter

Orange vecka mot våld

Nyheter Representanter för det lokala brottsförebyggande rådet och kommunens verksamheter delade ut reflexer och mötte morgonpendlare under fredagsmorgonen.

Den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor kallas också Orange day. Dagen är utsedd av FN och inträffar den 25 november varje år. Den här dagen uppmärksammas på olika sätt, men alla kan vara med och göra skillnad. Ett första steg kan vara att börja prata om våld. Då kan det vara lättare att upptäcka det och motverka det. Under fredagsmorgonen tände bland andra räddningstjänsten upp sina fordon med orange lampor för att synas och för att träffa morgonpendlare vid busshållplatsen och räddningstjänsten i Vaggeryd. Reflexer och informationsfoldrar delades ut och tanken med tillfället var att få en möjlighet att träffa medborgare och sätta ljus på frågan.

Kommunalråden var på plats och Gert Jonsson berättar:

– Vi har haffat några pendlare här och satt på dem reflexer och berättat att vi står upp mot våld och att vi finns. Våld är ett otyg och framför allt våld mot kvinnor och flickor är något som vi vill manifestera mot. Orange day är egentligen i morgon och den orangea färgen står för värme och omtanke: att man uppmärksammar och vågar stå upp och säga nej. Våldet kan finnas ett stycke från oss, men det kan också finnas väldigt nära. Vi vill gjuta mod i oss allihopa att säga i från och visa på kurage och stötta varandra i det här så att de som är utsatta får veta att det finns folk som kan hjälpa, stötta och att det finns någon man kan prata med. Det är ett svårt ämne att prata om, men man måste visa att det finns många goda människor.

Vilka är ni här i dag?

– Vi har något som heter brottsförebyggande rådet här i Vaggeryds kommun och vi är här allihopa därifrån. I detta ingår polis, fältare, skola, socialtjänst, kommunledningskontoret och framför allt räddningstjänsten. Det leds av Tina Peterson som är vår beredskapssamordnare. Fältarna har också en väldigt viktig roll, då de är närmast ungdomarna och att få dem att känna trygghet. Vi lever ju i en hyfsat trygg kommun vill jag ändå påstå, som inte har så mycket av det man läser om dagligen med bränder och skjutningar tack och lov. Vi har ett nära samarbete med polis och fältare. Det är en fördel att jobba i en liten kommun där väldigt många känner varandra, det är svårare att slinka undan. Det är något vi hela tiden måste jobba med och framför allt främja det goda. Våra idrottsföreningar gör ju ett jättejobb med det här, till exempel.

Anders Sandahl från räddningstjänsten berättar:

– Vi passar på att kontakta de som kommer förbi och går till skolan och de som kommer och åker med bussarna. Det är många som stannar till. Förhoppningsvis kan vi lyfta den här frågan lite och det är viktigt att vi pratar om det. Det finns ett jättestort mörkertal i detta. 

Från Fenix fanns Maricha Asplund och Therese Dresselberg Andersson som jobbar inom elevhälsoteamet på plats. De berättar:

– Vi har kört hela veckan på Fenix, dels att vi har lämnat ut material till lärarna som de kan diskutera kring när det gäller mäns våld mot kvinnor, våld i ungas relationer och machokultur. I onsdags var polis, fältare och Maria kvinnojour och Mila tjejjour från Gislaved hos oss som berättade om våld i ungas relationer och vad de kan hjälpa till med. I dag har vi lyst upp Fenix invändigt i orange och flaggar med orange flagga tillsammans med kommunflaggan och Sveriges flagga. 

Många samlade hos räddningstjänsten under fredagsmorgonen.  [1/7]

Beredskapssamordanare, Tina Peterson och Johan Lundell, kommunikatör.  [2/7]

Gert Jonsson tillsammans med fältarna Reshat Shabani och Albena Morina.  [3/7]

Ester och Alicia var på väg till skolan och fick reflexer av Gert Jonsson.  [4/7]

  [5/7]

Thomas Axelsson och Johan Lundell.  [6/7]

Maricha Asplund och Therese Dresselberg Andersson från elevhälsoteamet på Fenix.  [7/7]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *