Nyheter

Orellana Bravo: Vården och personalpolitik är viktigast

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Elizabeth Orellana Bravo (V)

Elizabeth Orellana Bravo (V), ledamot i kommunfullmäktige, svarar; 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– Det är svårt att välja en fråga, men om jag ska prioritera två frågor skulle jag säga vården och personalpolitiken. Efter att ha arbetat inom vården i omkring 27 år har jag sett de förändringar som vi har haft i kommunen, tyvärr inte alltid till det bästa. Varje år blir det allt mindre möjligheter för personalen att påverka arbetssituationen. Rätt till heltid är positivt, men det skulle vara mycket mer attraktivt för personalen att få bättre arbetsvillkor, typ förkortad arbetstid och ett slut med delade turer.

– För en tid sedan förändrades organisationen för nattpersonalen, vilket är en stor grupp. De finns överallt i kommunen, så nu påverkas inte endast personer som ha hemhjälp utan också särskilt boende.  Olika personer kommer nu in i verksamheten varje dag. Brukarna känner sig inte lika trygga som de var för några år sedan när särskilt boende hade egen nattpersonal. Denna organisationsförändring är inte bra vare sig för nattpersonalen eller brukarna.

– Inom vården det skulle vara mycket bättre om våra äldre invånare hade en äldremottagning i kommunen. Det skulle bli tryggare att ha samma sjuksköterska eller läkare när de söker hjälp.

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är rätt att kommunen ska få bestämma själva när det gäller frågor som kan påverka vårt samhälle och våra medborgare. Att riva upp principen om det kommunala självstyret skulle innebära att vi i Sverige måste omorganisera de politiska nivåerna kommun/region/riksdag helt och hållet. Det skulle vara komplicerat och skapa nya problem.

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Ja, jag tror det. Vi håller på att omstrukturera partiorganisationen eftersom de flesta av de som satt i styrelsen har flyttat från Vaggeryd. Pandemin har också orsakat att vi inte kunnat ha en öppen mötesverksamhet under mer än ett år.

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat: 

Moderaterna 7 mandat
Centerpartiet 5 mandat
Liberalerna 3 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 11 mandat
Vänsterpartiet 1 mandat
Empartiet 2 mandat
Sverigedemokraterna 6 mandat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *