Nyheter

Oro för vattensjuk mark på LogPoint

Oro för vattensjuk mark på LogPoint

Nyheter Räkna med problem med vattensjuk mark när LogPoint-området vid Stigamo nu ska böja byggas ut.

Det visade onsdagskvällens informationsmöte på Folkets Hus i Vaggeryd.

Frågestunden kring  LogPoint-området kom till stor del att handla om den sanka terrängen  och osäkra ekonomiska kalkyler.
Jan Askehag, före detta gatuchef i Vaggeryds kommun som gick i pension 2013 sparade inte på kritiken. Han menade att det hade varit svårt att hitta sämre område till den här stora kommunala satsningen.
– Det skulle i så fall vara ett område på Kyllåsen, ironiserade han.
– Ta bara en sådan sak som att det växer vassgräs på en av de högsta punkterna i området, det säger det mesta.
Han pekade på vattensjuk mark i främst södra delen av området och om schaktmaskiner som nära nog slukats med mera.
Askehag berättade att han tillsammans med dåvarande VA-chefen Björn Svensson vandrade över området för några år år sedan och då uppskattade den samlade utvecklingskostnaden för LogPoint till cirka en halv miljard.
Han ifrågasatte också planeringen för avrinningen och varnade för att det tar lång tid att få avrinningen via bäckar att fungera.
– Det är inte realistiskt att tro att man kan få massorna att torka ut på två år, menar han.
Kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson fanns på plats och medgav att han blev smått chockad när kommunstyrelsen för första gången vandrade på det nyinköpta området.
– Vi kanske trodde att det var monark vi hade köpt in, men det var väldigt vattensjukt. Men vi har ändå en kalkyl på 173 miljoner kronor som borde hålla. Det finns till exempel bergmassor i området som kommer väl till pass.
Hans företrädare Evald Andersson fanns också på plats och ville veta hur man skulle bära sig åt för att få kalkylera att hålla.
Svaret är att ingen vet. Det beror förstås på hur stort intresset är från företagen är och hur markvärdet utvecklas. Nu finns det ett tryck i närområdet efter mark och det är just detta som resulterat i den rivstart som nu planeras.
Kommunens tekniske chef Magnus Ljunggren berättade att det var först i november förra året som LogPoint-planerna började aktiveras. Men nu startar etapp 1 på den allra nordligaste och bästa delen närmast Jönköping. Samtidigt ska etapp 2 som omfattar de besvärligare södra delarna börja planeras.
Det finns en hel del att göra eftersom kommunen äger 190 hektar i området varav 100 kan säljas. Till att börja med handlar det i etapp 1 om tio hektar som ska ställas i ordning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *