Nyheter

Oroväckande höga kommunala träd

Nyheter Bostadsområdet Östermo i Vaggeryd har ett antal kommunala grönområden mellan bebyggelse där flertalet höga träd ligger oroväckande nära hus och precis intill tomtgränserna.

Flertalet stora tallar står precis vid tomtgränsen.  [1/6]

Baksidan mot grönområdet.  [2/6]

Ingen risk att man hoppar till talltopparna på studsmattan ...  [3/6]

Tallarna är så höga att de träffar huset om de faller häråt.  [4/6]

Katrin är tämligen liten bredvid tallarna.  [5/6]

  [6/6]

Katrin Carlsson bor med sin familj i en relativt nyinköpt villa på Östermo i Vaggeryd. På baksidan gränsar tomten till ett grönområde med flertalet stora uppvuxna träd. Fyra tallar står dessutom precis vid tomtgräsen, så skulle de falla så är huset illa ute.

Familjen har funderingar på renovering, kanske inglasning av altan, men vågar inte dra igång med det så länge tallarna står där. Även flera grannar på gatan har också för höga träd nära sina hus och vill få bort dem. Det faller dessutom ner stora tunga grenar på tomten och ett oräkneligt antal kottar. För ett tag sedan föll ett träd längre ner på gatan.

Katrin skickade in ett webformulär ”synpunkt och klagomål” på kommunens hemsida. Hon fick svar två veckor senare, som kändes mer som ett standardsvar för synpunkter och klagomål vad gäller den gröna infrastrukturen i kommunen.
Katrin fick svaret; ”Kommunens mål med skötseln av den gröna infrastrukturen är att hitta en balans mellan de olika intressena som finns. Skötselplanerna utgår från de lagar, riktlinjer, miljömål med mera som finns i Sverige och i Vaggeryds kommun. Det kan till exempel vara strandskyddsregler, miljökvalitetsmål eller skydd för biologisk värdefull natur, men också kommunens egna översiktsplaner och miljöprogram. Skötselplanerna utgår i grunden från fastställda detaljplaner där typ av mark anges. Skötselnivåerna är också beroende av de ekonomiska medel som fastställs av kommunfullmäktige varje år. Så kallad produktionsskog ska ”bära sina egna kostnader”.
Konsekvensen av detta är att tekniska kontoret generellt är restriktiv till att fälla träd i kommunens gröna infrastruktur. Skötselplaner för marken uppdateras kontinuerligt och tekniska kontoret ser över marken kontinuerligt utifrån de ekonomiska ramar som getts för denna verksamhet.
Att pinnar/löv/barr från träd på kommunal mark blåser in på privatägd tomtmark eller att träd står i vägen för parabolantenner eller solen är inte att anse som tillräckliga skäl för att de ska tas ned. Och ett friskt träd är inte en säkerhetsrisk. Ser du dock ett träd som har skadats eller är i mycket dålig kondition och utgör en fara för människor ska du höra av dig till oss!”

Katrin och hennes familj, samt ett flertal grannar, har nu önskemål att någon från kommunen kommer ut och tittar hur träden ligger i förhållande till deras tomter och bostäder.

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *