Nyheter

Oskarsson (M): Viktigt att vi prioriterar våra ansvarsområden

Nyheter I en artikelserie lär vi känna våra ledamöter och ersättare som är invalda i kommunfullmäktige under mandatperioden. I dag träffar vi Mats Oskarsson (M) som är kommunfullmäktiges ordförande.

Kan du beskriva dig själv?

– Jag är 58 år och vuxit upp i Vaggeryd. Förutom ett par år i USA för studier så har jag levt mitt liv i Vaggeryd. Jag arbetar som pilot i SAS sedan drygt 33 år tillbaka. Jag har ett stort intresse för golf och engagerat mig i Hooks golfklubb sedan många år och de senaste tio åren som ordförande. 

Har du önskat eller tilldelats platsen i kommunfullmäktige?

– Alla som står på valsedeln till fullmäktige är där av fri vilja. Sedan väljs du till en plats i fullmäktige, ordinarie eller ersättare, beroende på hur du placerar dig i valet. I utgångspunkt är det ordningen på listan som bestämmer, men blir du personvald ändras ordningen. 

Vad är det för frågor som engagerar dig mest?

– Generellt hur vi sköter kommunen, vilka prioriteringar som görs. För mig är det viktigt att vi prioriterar de ansvarsområden kommunen har, det vill säga vård, skola och omsorg. I övrigt ska vi vara restriktiva på vad vi lägger skattemedel på. 

Vad ser du fram emot under mandatperioden?

– Att försöka göra Vaggeryds kommun lite bättre för invånarna. 

Mats Oskarsson (M)

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid riksdag. Ledamöterna utses vid val vart fjärde år. I kommunens fullmäktige finns 41 ledamöter och 27 ersättare. Kommunfullmäktige beslutar bland annat om budget och ekonomiska långtidsplaner, skatter, avgifter, årsredovisningar, köp och försäljning av fast egendom. 

Kommunfullmäktige utser även ledamöter i styrelser och nämnder samt beslutar om inriktningsmål för nämndernas verksamhet.  

Mandatfördelningen 2022-2026: S 13, M 8, SD 7, C 4, KD 4, L 2, EMP 2 och V har 1 mandat.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *