Nyheter

Östbo firade de 30 åren

Nyheter Östbo Historiska Sällskap har firat sina 30 år med aktiviteter i NBV-lokalen.

Jenny Larsen välkomnade  [1/8]

Jubileum  [2/8]

Utställning  [3/8]

Nils Bondeson berättade  [4/8]

Många minnen  [5/8]

Deltagare  [6/8]

På film: Siwan Magnusson och Bo Karlsson  [7/8]

Nadira Kilim från NBV gratulerade sällskapet  [8/8]

Efter flera års funderande kallade Per Bunnstad till det första mötet den 1 juli 1991. Han valdes till ordförande med Kjell Karlsson, Stig Wahlström och Ingrid Bunnstad vid sin sida. Föreningen vände sig främst till Skillingaryd och Värnamo. Syftet var att samla dokument, foton, urklipp med mera och intervjua människor samt fotografera aktuella händelser.

Efter fem år delades föreningen i två. Den södra delen kom att kallas Historiska Sällskapet Gamla Wernamo.

Efter tio år som ordförande i ÖHS – Östbo Historiska Sällskap – avgick Per Bunnstad som ordförande men har fortsatt med andra uppdrag. Ordförande efter Per blev Nils Bondeson följd av Werner Ahlgren, Sven-Olof Carlsson och Jenny Larsen.

Föreningen har sedan 2012 sitt säte i källaren i gamla Sparbankshuset på Storgatan 6 i Skillingaryd. Man har många aktiviteter i NBV-lokalen på första våning i detta hus. Man samarbetar även med en rad föreningar, inte minst med Tofteryd-Hagshults Hembygdsförening.

Vid samlingen i lördags hade en lite utställning sammanställts och tidigare ordförande Per Bunnstad berättade om sällskapets framväxt. Nils Bondeson gav också minnesbilder.

Ola Hugosson presenterade den redigerade filmen med Bo Karlsson som huvudperson. Jenny Larsen berättade lite om Bo Karlssons okända dotter och det var allmän gemenskap under ett par timmar.

Lars Erik Joakimson från hembygdsrådet gratulerade sällskapet för sitt arbete och poängterade framsyntheten att redan för 30 år sedan ha börjat med dokumentation av framför allt text, foto och inspelningar.

Samtidigt med 30-årsfirandet hade Skivaryds Samlarklubb Frimärkets Dag i lokalen och där fanns en utställning om kvinnor i politiken med mera.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *