Nyheter

Osteopaten: ”Varje individ är unik”

Nyheter Osteopati ser människan som en helhet. Som en av länets få osteopater är Mattias Hietala aktiv på Hårateljén i Vaggeryd.  Vi fick en pratstund med den unike utövaren.

Mattias är osteopat i Vaggeryd. Vi träffar honom via digital länk

För sju år sedan blev Mattias Hietala färdigutbildad osteopat. Han är 43 år och bor med sin familj i Borås.

Två gånger i månaden finns han tillgänglig för oss alla i Hårateljéns lokaler i Vaggeryd. Vi har via digital länk fått en pratstund med Mattias om hans intressanta jobb.

– Utbildningen är en fyraårig universitetsutbildning på heltid. Det bedrivs två skolor i landet och samtliga har universitet i utlandet som ansvarar för examinationen, men det praktiska görs här i Sverige. Tidigare var jag inom IT-branschen. Då hjälpte man folk på annat sätt med andra problem, börjar Mattias berätta.

Osteopat är ett ovanligt yrke, kan du berätta?

– Vi letar efter grundorsaken till varför vi har ont eller varför vi är stela i kroppen. Har man exempelvis fått ett slag på en kroppsdel så vet man oftast varför man har ont just där. Om besvären kommit smygande så är det inte säkert att smärtan uppstått där besväret visar sig. Som osteopat letar man efter källan, var grundproblemet är. Vi läser mycket fysiologi och anatomi samt har en väldigt bra grundkunskap i medicin, då vi läst basmedicin på halvtid de första två åren. Vi hade två läkare som undervisade samt en forskare inom nervsystemet och mycket kunniga och erfarna lärare i alla ämnen.

– Yrket har egentligen funnits i min åtanke väldigt länge. Jag har alltid haft ett intresse för idrott och hälsa. När jag kom i kontakt med osteopati så fann jag att alla är unika. Tittar man på exempelvis skelettet eller musklerna så kanske man tror att vi ser likadana ut, men vi ser annorlunda ut allihopa. Varje människa är unik och de besvär man har i dag kanske man inte har i morgon. Vi ramlar, vi utövar någon form av sport, byter jobb och får en förändrad familjesituation, vilket leder till att  kroppen förändras.

– Om man ser till Borås så är vi åtta osteopater. Det är ett okänt yrke och folk vet kanske inte riktigt vad vi gör. Man vet vad en massör gör, men här får man presentera sig själv och berätta att vi ser  på helheten och varje människa är unik. Här blir det en förändring hela tiden. Jag hyr numera lokalen i Hårateljén två gånger i månader sedan oktober 2019.

Vad har man för besvär om man besöker dig?
– Det vanliga är ländrygg-, nacksmärta, axlar, knän… ja allt inom rörelseapparaten kan man säga. Vi undersöker och behandlar de inre organen. Exempelvis har tunntarm, tjocktarm, njurar en anslutning till musklerna via nervsystemet. Osteopat kan med behandling lindra IBS-symtom och därför ge en positiv inverkan på livskvalitén. Osteopati är även effektivt som komplement till medicinering vid hantering av symtomen. 

All behandling görs med händerna…

– Generellt använder man händerna för att undersöka, töja och tänja. Det finns olika behandlingstekniker, höghastighetsmanipulationer (det som knäpper och knakar), muskeltöjningar, stretch till väldigt mjuka behandlingar för att få nervsystemet att slappna av. Det är väldigt tillfredställande att kunna hjälpa till.

– Variationen är det bästa med mitt jobb. Varje individ är unik: man kanske har börjat med en ny idrott, någon som är gravid, någon som har varit gravid, kroppen ändrar sig genom hela livet. Det gäller att ställa rätt diagnos och lösa grundproblemet. Majoriteten av besvären man söker för är smärtor och stelhet från ländrygg, nacke och bäcken. Generellt kan man säga att man gör tre till fem behandlingar med några veckors mellanrum, sedan ses man igen efter någon eller några månader. Jag rekommenderar att besöka osteopat en gång i kvartalet även om man inte har några direkta besvär. Kroppen utsätts för olika typer av utmaningar varje dag som sätter sina spår mer eller mindre och som ackumuleras. Spänningar i kroppen kan komma när som och livet kan vända. Vi använder inte kroppen som den är designad för. Vi sitter still för mycket och det bygger också på spänningar i kroppen.

– Huvudvärk lider många utav och det är den orsaken som vi söker mest läkarvård för i världen. Bara 5 procent av de som lider av huvudvärk kan härledas till något värre patologiskt. 95 procent blir således kvar och då är mycket av det behandlingsbar huvudvärk. Spända muskler gör att man får huvudvärk och personer med migrän ofta är tacksamma för vår hjälp. Det finns alltid en grundorsak till varför man har besvär. Det kanske är den där trafikolyckan för 15 år sedan som nu visar sig. Många kanske inte går till sjukvården för sina besvär, eller överhuvud taget söker för sina besvär. Vi gör en grundlig sjukdomsgenomgång först. Det kan vara så att vi hänvisar vidare till sjukvården när vi konstaterar att det ligger något annat bakom besvären.

– Du verkar trivas med ditt jobb, säger vi på redaktionen och Mattias svarar snabbt med kommentaren ”Jag har ingen söndagsångest att behöva gå till jobbet på måndag, om man säger så…” som efter sin gedigna utbildning finns tillgänglig i kommunen två gånger i månaden.

Fotnot: Osteopatin grundades i mitten av 1800-talet av läkaren Andrew Taylor Still. Osteopater är tränade att behandla olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär eller långvarig smärta orsakad av stress och överbelastning. Några vanliga exempel osteopaten kan hjälpa till med: Huvudvärk, rygg- och nackbesvär, axelbesvär, smärtor i armar och ben, andningsbesvär, muskel- och ledvärk, idrottsskador, förslitningsskador, stressrelaterade besvär. Osteopatin ser människan som en helhet där alla delar påverkar varandra och att korpens naturliga tillstånd är att sträva mot hälsa. Stor vikt läggs vid undersökning för att hitta orsaken till besvären och behandlingen sker utifrån varje persons individuella förutsättningar. Genom att förbättra rörlighet och funktion skapas de bästa förutsättningarna för hälsa och välmående. Hos din osteopat kan du också få råd om träning, ergonomi och återhämtning. En behandling pågår i cirka 30–45 minuter och är ytterst specifik för varje individ.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Osteopaten: ”Varje individ är unik”

Fantastisk! Jag har blivit så hjälpt och är nu ”rak” igen efter livets påfrestningar och en sned rygg.
Jag är mer rörlig och har lättare att träna när ryggen är rak. Man märker skillnad redan första behandlingen. Rekommenderas även vid skolios.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *