Nyheter

Östermoskogen

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera de naturreservat som finns i Vaggeryds kommun. Totalt finns det tio naturreservat som är väl värda att besöka

Reservatet ligger inom promenadavstånd från Vaggeryds centrum och är ett populärt friluftsområde som besöks för promenader, svamp- och bärplockning. 

Syfte

  • bevara en talldominerad barrnaturskog och de arter som är knutna till naturskogsartad barrblandskog
  • bevara och tydliggöra historiska kulturlämningar i området
  • ge möjlighet till naturupplevelse och naturstudier, inom ramen för bevarandet av naturvärdena

Växt- och djurliv

Reservatet ligger i direkt anslutning till Vaggeryds tätort och sträcker sig norrut utmed Lagan. Största delen av området består av barrblandskog med mycket lingon- och blåbärsris. Skogen består av gammal barrskog med många arter knutna dit. Det finns gott om olika känsliga lavar och vedsvampar, till exempel talltagel, garnlav och tallticka. Man kan även hitta ett stort antal sällsynta och hotade insekter i de gamla och grova tallarna. En hagmark som ligger i anslutning till husgrunder, soldattorp och en hålväg som är den gamla kyrkvägen till Byarum. I området finns också flera med kulturlämningar.

Friluftsliv

Reservatet ligger inom promenadavstånd från Vaggeryds centrum och är ett populärt friluftsområde som besöks för promenader, svamp- och bärplockning. Reservatet är lätt att nå med bil. En mindre parkeringsplats finns i södra delen och strövstigar sträcker sig genom hela området. En bred och lättframkomlig stig går norrut utmed Lagan och viker sedan av västerut genom skogen. Dessutom finns flera mindre stigar i området.

Inga anläggningar finns utmärkta på kartan. Det beror på att detta är ett kommunalt förvaltat reservat och att anläggningarna ännu inte är inlagda i kartsystemet. Vi arbetar på att lösa detta, men det kommer att dröja innan vi får det att fungera.

Källa: lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *