Nyheter

Östra fiberföreningen går in i fas två

Nyheter Nu har Östra fiberföreningen tagit över driften av fibernätet

Jim Rosengång JTD Johan Alqvist Sandahls och Michele Andersson från Sandahls entreprenad Ola Strand extern besiktningsman och Jim Leijon

Efter fem års intensivt arbete med myndighetskontakter, företagskontakter, kontakter med markägare och boende så har föreningen kunnat ta över ansvaret för fibernätet den första september. Det har varit ett 50-tal engagerade personer som har drivit projektet framåt i med- och motgång. Alltifrån styrelse, med Jim Leijon och Christina Kemi i spetsen, och projektledarombud till övriga som tagit ett särskilt ansvar för kontakterna med de boende om anslutning med mera.

För att manifestera att de nu är framme avseende att fibernätet är i drift så samlades omkring 25 personer på Fenix för att summera de fem åren som gått sedan projektet startades. Det var blidspel om de gångna åren och diskussioner om alla de erfarenheter och nya kunskaper som anammats för att övergå i en ny fas.

Nu ska allt underlag och material skickas i till Länsstyrelsen för att få ett slutligt besked om stödet och det handlar om storleksordningen 45 – 50 miljoner kronor. Redovisningen har gjorts kontinuerligt så man bedömer det som relativt enkelt att få ett slutligt beslut.

Nu övergår föreningens ansvar till att vara driftansvariga och det måste de vara i minst fem år för att hela projektet skå nå mållinjen. För den praktiska driften har de fått ett avtal med Vaggeryds Energi medan föreningen själva tar ansvar för någon form av kundtjänst. Det kan handla om olika bekymmer som kan uppstå för de som är anslutna som behöver åtgärdas.

Östra fiberföreningen menar att det är bygdens folk som gemensamt drivit på arbetet för att ge landsbygden förutsättningar för en framtid med möjligheter i bygderna runt Krängshult, Svenarum och Tofteryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *