Nyheter

Övernattar trots förbud

Nyheter Trots skyltar om campingförbud har det, under sommaren, varit många husbilscampare vid Långasjöns parkering i Åker. Nu har vi fått svar på varför.

Läsarbild

Flera läsare har under sommaren hört av sig till redaktionen om att camping förekommer vid parkeringen intill Långasjönbadet i Åker, dit många tyska turister lockas.

– Det är en resehandbok som är utgiven av ett tyskt/svenskt par där Långasjön är en av de rekommenderade platserna för nattvila i Småländska skogarna. Det är en professionell gjord handbok och vi kan inte förbjuda turisterna att övernatta på parkeringen. Dock kan vi inte möta upp med den servicen som förväntas när det gäller latrintömning och papperskorgar. Det är beklagligt men vi kan inte hantera detta i nuläget, säger Göran Svensson som är kommunens kultur- och fritidschef.

Det har även framkommit att det finns ”turistappar” där man själv sprider informationen om bra nattplats och där har Långasjönbadet fått fina betyg. Så nattgäster kommer nog även framöver att finnas vid parkeringen även om förbudsskyltar finns uppsatta strax intill infarten till parkeringen.

– Vi har inga övriga planerade satsningar på badplatsen i Åker då det inte finns pengar till det i nuläget, avslutar Göran Svensson på frågan om en läsares önskemål om utbyggnad av badplatsens service såsom toaletter, omklädningsrum med mera.

Taggar

Dela


17 reaktioner på Övernattar trots förbud

Tyvärr handlar detta inte om bara en natt som de övernattar vid Långasjön utan upp till 1 vecka
Man ”bor in sig med tvättlinor , bord , stolar , hundar mm. Vid vissa tillfällen har det varit upp till 15 husvagnar/ husbilar på parkeringen
De vanliga badgästerna får då pakera långt upp på vägen och skogen
En del väljer att åka någon annan stans och bada
Vi har fina camping plaster i kommun som man kan övernatta på
Vi Åkers byalag har slrivit till kultur / fritid om man inte kan göra om det till en camping eller göra något åt detta eftersom det är förbjudit att campa och tälta på området
Själv klart ska vi välkomma turister till komunen det är bara roligt att de vill vara hos oss
Men detta är en offentlig badplats inte en camping

Tina 100% rätt på alla punkter. vanliga i närområdet får ej plats då vissa tycker att det är ok att vekocampa o allt är frid och fröjd så länge inget händer.

Med tydligare information till alla besökare vad,som gäller vid användning av badplats och toaletter kanske en del av nedskräpningen minskas. Detta förslag m.m är givetvis inlämnade till Göran på kultur och fritid.

Ett av problemen vid långasjön är att husbilsanvändare tömmer sin latrin i toaletterna vid långasjön. Kan inte se nån rimlig förklaring till de totalt nersköljda toaletterna annars. (jag är en av dem som städar)
Men det största problemet är att kommunen bara tömmer sopor varannan vecka. Och denna sommaren tyvärr mer sällan än så. Hade tömningen av sopor skett varje vecka hade det underlättat betydligt.

Om jag inte är felinformerad så det väl någon form av byförening/byalag som handhar ”skötseln” av badplatsen .
Kommunen bör ju ordna så att det finns ordentligt med latrin och avfallshantering och gör något bra av detta tillsammans med de som sköter ställer.
Det är ju fantastiskt att folk vill komma för att det
är en rekommendation , ta vara på det !!

Du kan sköta det Lars om du tycker att det ska vara så för utan under håll samt sopor utanför tunnorna mm samt elda i terrängen. Påminnelse om du glömt så brann det på udden för 2 år sedan .

De ställen vi stannar på genom åren har jag aldrig sett det du skriver som orsakats av Husbilsfolk. Vi tar med oss det vi kör dit tillbaka igen. Du kanske blandar ihop oss med Hejhejturister? Dörr detta vanligt förekommande tyvärr.

För ett år sen snart togs beslut i KF att utreda detta av Tekniska utskottet och inkom ett förslag från Elagenten att de kunde ordna det om intresse fanns. Och efter 1 år har de nog inte fått nåt svar än, vi kan ha haft uppe det i KoF men om det var beslut eller information kommer jag inte ihåg men vi var positiva vet jag! Kanske under nästa mandatperiod är det nog genomfört…😁

Herr Seger är ju inte ofta jag håller med dej. Du nämner Gunilla Otterbergs motion om ställplatser. Va hände med den. Gunillas motion om ställplatser och min om cykelpump var väl för bra och billiga för att öka attraktationen i vår kommun, så därför skrotades de.

Jag borde veta det om Ställplatser men TROR att det utreds eller hänvisas till de som finns men vet inte hur det ligger till nu! Cykelpumoar finns/ska finnas vid Elagenten i Skryd och Brandstationen k Vgd om jag inte minns fel, dock till en väldigt hög kostnad så det bör vara klart nu.

Detta med husbil och övernattning är tillåtet där det är tillåtet att parkera under tiden. Sätter man ut stolar etc är det Camping enligt de flesta husbilssidor och frågan är om det finns predjukat på det. Husbilar är ”självförsörjande” i minst 2-3 dar med toa etc så toaletter el dyl behövs inte för oss. Alla vill inte betala de numera väl tilltagna avgifterna som vi i landet tar ut. Vi behöver inte göra nånting faktiskt utan bara välkomna turisterna till vår kommun! Det man kan göra är att informera om var ÅVC finns för sophämtning. Toan tömmer man i Hörle eller eller efter Huskvarana på eller Vägverkets anläggningar på andra ställen. Dessutom så har Gunilla Otterberg (M) motionerat om ställplatser i kommunen och det verkar som det är lite verkstad i frågan. Med bakgrund av detta verkar det lite dumt att satsa ett par miljoner på Hjortsjönscamping när det finns klart billigare lösningar, men tar man en utredare från SCR så får man det resultatet. Vi får välkomna alla som vill turista här för både Åker och Bondstorpssjön är med på flertal sajter både här och internationellt!

Håller med Linus lite är det bara någon som håller i det exempelvis flatenscamping så solklart men som det är nu sköts det inte vidare bra samtidigt då prata om omklädningsrum mm hur tänkte dom då om dom ej reder ut detta nu .

En intressant fråga det här. Är ju underbart att turister kommer till skillingarydsbygden utan att det kostar något i marknadsföring för kommunen. Förbudsskyltar och liknade kanske ska plockas bort med välkomnande skyltar. Låt någon av de som driver Flatens eller Hjortsjöns camping få utöka med Långasjön som en extra utpost och ta ut en avgift. Detta är ju en helt unik sak att folk vill komma till bygden och att det inte kostar något i marknadsföring. Bort med förbudsskyltar och utöka verksamheten, gärna tillsammans med en entreprenör i bygden som har liknande verksamhet

Konstgt att kommunen ser mellan fingrarna med det .synd om dom som driver camping i närområdet bland annat flatenscamping samt Vaggeryd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *