Nyheter

Översiktsplanen är nu beslutad

Nyheter Kommunfullmäktiges ledamöter var laddade inför kvällens största punkt på dagordningen. Översiktsplanen. Det har varit lite turbulens kring planens tolkningar och skrivningar. Senaste sammanträdet återremitterades planen. Nu var det dags se fram emot kommunens inriktning efter fem års översiktsplanarbete...

En minoritetsåterremiss fick oppositionen till under föregående sammanträde. Sedan dess har partierna jämkat, gjort om skrivningar och under kvällens kommunfullmäktige blev det, som väntat, debatt…

Ändringar från tidigare presenterad översiktsplan lämnade majoriten på:

Vaggeryds kommun strävar efter att alla landsbygdsorter i en framtid ska kunna utveckla och växa. Därmed ser kommunen möjligheter att utöka antal serviceorter i framtiden, exempelvis i Hagafors och Bratteborg. 

Angående skjutfältet har det förtydligats ”Vaggeryds kommun önskar därför en fortsatt dialog med Länsstyrelsen och försvarsmakten för att hitta möjlighet för byggnation inom befintliga byar och på platser där ny bebyggelse inte placeras närmare skjutfältsgränsen än nuvarande befintliga bostäder. Platser som i dag hämmas av närhet till riksintresset Skillingaryds skjutfält. Dialogens syfte ska vara att långsiktigt säkerställa riksintresset samtidigt som en levande landsbygd tryggas”. Samt att det under riksintresset finns ett förtydligande angående ”I det fall riksdagen beslutar bifall i motion 2023/24:599 ”En mer ändamålsenlig bullerlagstiftning genom bullerservitut” eller liknande riksdagsbeslut angående buller militära skjutfält finner Vaggeryds kommun att följande ställningstagande för influensområdet Skillingaryds skjutfält ska vara gällande. Kommunen föreslår inga förändringar som kan skada intresset och kommunen skall bevaka totalförsvarets militära del, Skillingaryds skjutfält i sin lovgivning att ; Inga nya bostäder eller annan störningskänslig bebyggelse tillåts inom beräknad ljudnivå utomhus 90 dBCLx. Komplettering av bostäder, generationsväxling i pågående jord- och skogsbruksföretag kan medges efter prövning och godkännande av försvarsmakten. Nya byggnader skall placeras i direkt och nära anslutning till befintligt brukningscentrum. Bullerservitut ska vägleda för undantag av viss enskild nyproduktion av bostäder inom redan befintliga byar. Inga nya bostäder ska placeras närmare skjutfältet än nuvarande befintliga bostäder. 

Angående kartan över Högabråtens verksamhetsområde blir nu som planbeskedet, 20 hektar. 

Oppositionen föreslår att anta översiktsplanen för Vaggeryds kommun inklusive miljökonsekvensbeskrivningen och särkilt utlånade med följande tillägg/förändringar: 

Sörgården: Stryk utredningsområde för förorenad mark. Översiktsplanen ska vara konsekvent och vi anger inte eventuell föroreningar i andra sammanhang. Omformulera texten avseende förorenade tomtområde samt uppdatera karta med texter. 

Bondstorp tidshorisont medellång sikt: Förbifart Bondstorp. Länsväg 654 ska få en sträckning förbi Bondstorp från norra korsningen mellan väg 651 och 654 till en plats öster om tätorten. 

Riksintresset: Kommunen föreslår inga förändringar som kan skada intresset och kommunen ska bevaka totalförsvarets militära del, Skillingaryds skjutfält i sin lovgivning genom att nödvändiga villkor för bostäder eller annan störningskänslig bebyggelse skall beaktas vid nybyggnation. Därför av stor vikt att alla plan- och lovärenden som berör de påverkansområden som pekats ut av Försvarsmakten remitteras till myndigheten. 

Planskilda korsningar: Ställningstagande om planfria korsningar skall tas bort då det inte finns några politiska beslut att dessa ska byggas på dessa platser. 

Vägar: Ställningstagande om väg skall tas bort då pågående utredning pågår om centrumutveckling både vid Karlavägen/Storgatan och Nådastigen/Storgatan (reds anm; Vaggeryd)

Gert Jonsson (M);
  Vi har lagt mycket tid på det här. Jag var med 2002 då hade vi dialogmöte. På den tiden så var cd-rom populärt. Den levde fram till 2012. Arbetet med nya planen var lugnt fram till granskningen. Det blev en återremiss här i kommunfullmäktige i februari. Vi har lyssnat in oppositionen, vi har haft flera möten i majoriteten. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag i sin helhet. 

Thomas Axelsson (KD);
– Översiktsplanen ännu en gång. Vi i oppositionen har påpekat ett stort antal punkter. Trots allt är det antal stora och mindre frågor. En av dessa är riksintresset intill skjutfältet. Vi har inte fått rösta i den här frågan enskilt, utan den har kommit upp under övriga frågor och vi har inte fått träffa Länsstyrelsen för att få föra en dialog. Den informationen vi fick i dag gav inte mycket nytt egentligen. Vi har prövat detta med sakkunniga och representanter från Försvarsmakten och fått gehör. En stor del inom S och M har diskuterat det här och delar oppositionens åsikt. Vågar ni röstar efter er egen övertygelse? När det gäller planfria korsningar finns det inga beslut, därför ska det bort från översiktsplanen.Gäller också simhallen vid idrottsplatsen. 

Anna Karin Slunge (S);
– Jag vill påminna att vi är nästan överens med allt. Jag vill påpeka att det var styrelsemedlemmar i vår förening som berättade att det saknades skrivning. Den tog vi fram och den återfinns på sidan 51. När det gjordes var det ingen från oppositionen som hade något att tillägga. I S-svaret föreslog vi skarpare skrivningar då det fanns med 2012. Hade de gått igenom då hade vi kunnat bygga hus i influensområde. Vi har levt med förordnade från Länsstyrelsen. Angående återremissen har vi ansträngt oss för att möta oppositionen. Vi har presenterat fem ändringsförslag och de har ni sett. Bland annat det här med skarpare skrivning som ger det möjligt för servitut. Vi har ändrat oss på felaktig kartbild söder om Skillingaryd. Alla ändringar som oppositionen har med står vi inte bakom, bland annat undergångar. Jag hoppas att de ändringar är det här ”hörnet på Evalds papper”. Vi har jämkat och jag hoppas att det är fler partier som yrkar bifall, som jag också gör nu. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag tycker du hade bra inledning Gert angående planerna 2002 och 2012. Nu ska vi prata om den som nu är framtagen. När vi skulle ta fram en ny översiktsplan så var det att revidera 2012:s översiktsplan. Jag påpekar att vi inte gjort det. Jag måste rannsaka mig själv. Skjutfältet förra gången var en svår fråga. Vägen dit fram har vi lite olika meningar om. Men vi skulle kunna hitta en gemensam nämnare. Sedan en annan grej, att ni måste skriva i en översiktsplan om planfri korsning på Håkan Trulsons väg. I demokratisk anda, ska vi ha en där eller inte, man ska inte ange det i en översiktsplan. En annan sak är att majoriteten säger nej att vi ska förbifart Bondstorp. Varför kan vi inte ha det? Vad är ett kommunalt initiativ i ett flertal andra ärende, varför har Storgatan en planfri korsning och vad är ett kommunalt initiativ?

Gert Jonsson (M);
– Jag är fortfarande besviken. Vad är det för yrkande, finns det ytterligare en skrivning om buller? Det är svårt att debattera om man inte är tydlig. Man läser inte vad man skriver. Vi har redigerat förorenad mark och att det ska hanteras särskilt. Ni måste läsa vad ni skriver. Ni skriver bara utbredningsområde, vi skriver utredningsområde. Ni hörde att Länsstyrelsen ska hålla oss till allas intresse. Ni är inte konsekventa när ni plockar in ett ärende. Det är inte konsekvent. Vi skulle ta fram och lägga ett förslag, styrgruppen hade inte beslutsrätt. Det var vi först i kommunstyrelsens arbetsutskott. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Du säger ofta att ingen sagt något. Vi ska bara godkänna utställningen, vi ska bara godkänna granskningen, vi ska bara…  Du vet att många har protesterat länge. Eftersom det inte har protokollfört vet vi andra inget. Det är vad du säger att det inte blir någon förbifart Bondstorp, Gert?

Gert Jonsson (M);
– Bondstorp är inte med hos beslutsfattarna i samrådsyttrandet. Vi har gjort bedömningen att det finns andra vägar. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Behöver inte Bondstorp en förbifart, då det finns andra? Vilka? 

Thomas Axelsson (KD);
– Första gången jag ser era ändringar är här ikväll. I Stenvadet förstår du inte frågan, Gert. 

Marijo Corkovic (S);
– Jag tänkte inte gå men gjorde det igår. Men Thomas lyfte upp mig, kan man säga. Thomas sa på vår konferens att vi nästan är överens men inte om småsakerna.

Klas Gustavsson (EMP);
– Jag yrkar bifall till oppostionens förslag. Angående förbifart Bondstorp är det hög tid att lägga in den i översiktsplanen. Jag fick svar att det var en väsentlig förändring, så därför stödjer jag oppositionens förslag.

Anna Karin Slunge (S);
– Tror ingen är emot att vi ska göra förbifart Bondstorp. Den kom inte med förrän man var i granskningshandlingarna. Tyvärr. Kom i god tid, få med alla punkter som är viktiga för er i samrådshandlingar. 

Kenth Williamsson (S);
– Vi får se vad som händer när vi har beslutat om översiktsplanen, men när det gäller juridiska aspekter så har ni överklagat fler beslut som inte hörsammats, Åkers skola eller LOV för att ge några exempel. Det är korrekt det vi har gjort. Vet att ni hade synpunkter på det här. Ni sa att ni varit i kontakt med Länsstyrelsen och att de tolkat vårt förslag på annat sätt och att vi hade fel. Vi fick svar via mejl och det visade sig att det var korrekt vi hade. När detta sedan var klart så hade vi synpunkter på att Länsstyrelsen kommit till oss. Det har de gjort. Nu säger ni att de ska komma till kommunstyrelsen. Ni har haft alla möjligheter att ställa frågor. Det borde vara utklarat. Känns konstigt att det inte skulle vara demokratiskt. Så länge som vi har hållit på med översiktsplanen, fem år, det måste vara väldigt odemokratiskt. Ingen kan klaga på den demokratiska förankringen. Det är så att vi kan konstatera att vi har levt med det särskilda förordnade och att det inte gynnar oss. Vi ska försöka få till ett beslut som skapar något bättre förutsättningar än vad vi haft tidigare. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Gert glömde du min fråga, kommunalt initiativ vad betyder det. Jag trodde hela översiktsplanen var ett kommunalt initiativ.

Gert Jonsson (M);
– Det finns tre instanser. Kommun, region och staten. Ett kommunalt initiativ är att vår instans har tagit fram initiativet. En översiktsplan är inte juridiskt bindande, men däremot laglighetsprövas den. Vi kan skriva vad vi vill och det är en demokratisk handling och inte juridiskt. 

Thomas Axelsson (KD);
– Externa parter kommer att överpröva. 

Jörgen Johansson (C);
– Vad ska man börja? Vi har fått gehör för en del punkter, det är fantastiskt. Högabråten har man rättat sig där man själv gjort fel, det är en uppoffring. Man har ändrat texten på ett ställe. När det gäller influensområdet har man lagt till en text angående bullerservitut, det var tur att en C-politiker letade upp att en M-politikern lämnade in förslaget. Ett rådgivande och kanske överarbetat dokument. Min största oro är att man inte kan använda planen som ett rådgivande dokument. Näringsidkare drevs på obestånd vid förra översiktsplanen, som ingen förstår omfattningen av. Denna öp är inte längre bränsletransporter lika farligt vid skolor och annan verksamhet längre. Man säger att man ska vara långsiktig. Det finns en del som inte finns med i den gamla översiktsplan. Det kanske behövs ett annat styre för att planen ska kunna användas. Den ska vara för våra invånares bästa. Tycker en enig kommunstyrelse för några år sedan att Sörgårdens trädgårdar var ett fantastisk förslag, så ska det såklart gälla fortfarande. 

 

Kenth Williamsson (S);
– Inte översiktsplanen som skapar skadestånd. Visst kan det kännas så att ni inte fick igenom så mycket. Vi har haft mängder av styrgruppmöten, 40-tal möten inom kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Det är där arbetet görs. Det här är det sista lilla. Det är framför allt förra mandatperioden som gjorde grovjobbet med denna översiktsplan, det gör man inte i sista sekunden. 

Jörgen Johansson (C);
– Det hade varit trevligare att diskuter miljöfrågorna och klimatförändringar istället. 

Gert Jonsson (M);
– Två saker. När det gäller centrum och planfrihet, det har inte kommit in sent, det kom när vi ställde ut det 2022 och jag känner inte att det är sent. Klimatförändringar, jag håller med dig, det är viktiga aspekter. Det är mycket vi ska ta hänsyn till. 

Thomas Axelsson (KD);
– Förslag för sent? Yrkanden kom in i augusti. Förbifart Bondstorp kom sommaren förra året. 

Ajournering begärdes av Magnus Thelin (L).

Votering begärdes när kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) läste upp förslagen till beslut. 

Avslag för förslaget gjorde C, KD, EMP, L och SD = 19
Bifall för förslaget gjorde  S, V och M = 22 

Översiktsplanen var därmed beslutad och kommunfullmäktiges ordförande summerar den långa processen:  

– Hur kommunicerar vi med varandra? Översiktsplanarbete är alltid slitsamt. Vi får gå hem och fundera på kommande strategi. 

Reservation gjordes från alla samtliga oppostionspartier. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Översiktsplanen är nu beslutad

Noterar…
”Vi har rättat där det var fel kartbild.”

Hur många timmar av diskussion, kostnader i expertutredningar, mängder epost och dessutom efter en återremiss för att hantera en enda punkt? Dessutom var avsiktligt fel från början i strid med beslutat Planbesked.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *