Nyheter

Oviss framtid för Åkers skola

Nyheter När förskolorna i kommunen diskuterades framtiden för skolan i Åker. Det visade det sig att föräldrar i upptagningsområdet kring Åker i hög utsträckning väljer annan förskola än den i Åker vilket, påverkar även kommande skolgång.

Förvaltningen har genomfört en utredning kring val av förskola i kommunen. Det konstaterades att val av förskola för första barnet styr skolvalet för familjen genom hela skolverksamheten. På majoriteten av upptagningsområdena ligger valet av förskola på över 80 procent, alltså att de allra flesta väljer förskolan i sin närhet.

Några delområden ligger lägre och det är framför allt i Åker som man väljer annan förskola än den lokala. Där väljer endast 20 procent Åkers förskola, det vill säga av 35 barn så väljer sju familjer förskolan i Åker medan 26 barn finns placerade i Skillingaryd. Två barn är hemma med vårdnadshavare. Ett av skälen sägs vara beroende av var föräldrarna arbetar. Många från Åkerområdet jobbar i Skillingaryd och väljer då det av praktiska skäl. Men det finns också geografiska skäl till de val som föräldrarna gör.

För att få veta mera genomfördes en undersökning under oktober månad där familjer med barn födda 2016–2020 kontaktades för en telefonintervju. Det följdes sedan upp av ett föräldramöte. Där kom det upp synpunkter om tiden efter förskolan med skolgång. Där är den allmänna synpunkten att man väljer hellre Åker skola än Klevshult för en sammanhållen utbildningskedja. Men det fanns också åsikter om att det vore bättre att nyttja Sörgårdsskolan eftersom eleverna ända hamnar där efter tredje klass. Men även geografin spelar in då någon påpekar att de har en mil till Åker men bara några kilometer till Skillingaryd.

Under december månad ska vårdnadshavare i Åkers upptagningsområde lämna önskemål om framtida skolgång för sina barn och utifrån det kommer en placering att göras utifrån önskemål, närhet och organisation. Enligt skollagen ska elever placeras där vårdnadshavaren önskar att eleven ska gå. Enligt underlaget till barn- och utbildningsnämnden skulle Åkers skola vara fullt utbyggd 2025 och då ha totalt nio elever fördelade på en i förskoleklass, en i klass ett, fyra i klass två och 3 elever i klass tre.

Underlaget från vårdnadshavarna ska sammanställas inför sammanträdet i januari då frågan om framtiden för Åkers skola ska avgöras. Alternativen är att ha en F-3-skola, att pausa verksamheten i Åker något år eller att avveckla skolan.

Åkers skola. Arkivbild

Taggar

Dela


8 reaktioner på Oviss framtid för Åkers skola

Synd då Åker är en mysig skola…Men, jag är en av dem som valde att inte sätta barnen i Sörgårdsskolan eller Fågelforsskolan. Det beslutet förstörde mitt barns hela barndom! Jag önskar att jag hade pratat runt med folk, det finns andra anledningar också till att folk väljer de stora skolorna. Det är i byn resurserna finns…

Vi har haft båda våra barn i Åkers skola tills det blev dags för årskurs 6 i Skillingaryd. Yngsta barnet under senare tid med F-3 i Klevshult och sedan 4-5 i Åker.

Som boende i Ålaryd tyckte vi aldrig att skolskjutsarna var ett problem vare sig de första åren när man åkte vidare till Klevshult eller senare. Fritids var ju dessutom i närmaste skolan dvs Åker för vår del.

Barnen har dessutom fått en skolgång med åldersblandade klasser där det blev helt naturligt med kompisar som var både yngre och äldre från närområdet. Som förälder gav detta ett kontaktnät med andra familjer som varit guld värda i vardagen exempelvis de gånger man som förälder kommer hem sent och inte vill att barnen ska komma hem till ett tomt hus utan i stället kan följa med en kompis hem. Inte minst har det sparat många mil med bil när de flesta kompisarna bor nära och inte i samhället.

Om en skola ska ha någon form av mysfaktor har jag ingen uppfattning om men våra barn har enligt min uppfattning fått en utmärkt utbildning i en trygg naturnära miljö och en rent fantastiskt studiero i klassrummet som de sedan aldrig kom i närheten av i årskurs 6 i Skillingaryd. Undantaget möjligen några månader med en vikarie i engelska som kändes tveksam för ett av barnen. Då har jag själv varit betydligt mer orolig över kvaliteten på undervisningen på högstadiet i Skillingaryd för vårt äldsta barn som under två år hade ett riktigt stolpskott som lärare i ett ämne.

Och när det gäller internetuppkopplingen kan jag bara instämma i vad Mattias skrev. Den är numera blixtsnabb tack vare vår fiberförening.

Har själv gått på skolan i Åker men har valt att ha barnen på förskola i Skillingaryd. Självklart är det till stor del av praktiska skäl då man jobbar där och det är närmare dit än till Åker.

När det sedan var dags för skola velade jag lite men när det då blev Klevshult var Åker inte längre ett alternativ. Alla gånger man hört nedläggningshot och velande fram och tillbaka är inget vi vill utsätta barnen för, det måste vara konsekvent och inte massor av skolbyte. Vi tappar nu rätten till skolskjuts men den kan vi ju ändå inte utnyttja för det är fritids som gäller både morgon och eftermiddag.

Men dålig internetuppkoppling är inget att skylla på längre, den är lika bra som i tätorterna numera.

10 barn är det på förskolan varav 1 inte är född under de aktuella åren.
Så siffran 7 ska bytas ut mot 9.
20 procent ska bytas ut mot 25,7 procent

Kul om man presenterar rätt och uppdaterade siffror till dem som bestämmer.

För övrigt är det en fantastisk och flexibel förskola.
Så är det någon Skillingarydsbo som jobbar i Hillerstorp så är detta ett tips.

Nej den är inte mysig, usel uppkoppling och svårt att få personal. Eleverna är inne i Skillingaryd i princip hela onsdagen.

Min dotter går i 15 timmars förskola i Åker och när hon är där kan man räkna till 10 barn.
Vilken gör skillnaden från 20 procent till 29 procent
Det ändrar inte allt, men det är en stort procenttal som är missvisande.

Som boende i Åker önskar man självklart att de som bor i upptagningsområdet väljer denna skolan för sina barn, men för tillfället ser det mörkt ut.
Hoppas vårdnadshavarna som placerar barnen i annan skola tänker om. Skolan är jättemysig och Det skulle vara väldigt tråkigt om den gick i graven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *