Nyheter

På rundtur med fastighetschefen

Nyheter Ett år har gått sedan första spadtaget togs vid Mejeriet i Skillingaryd. Det har hänt en del sedan sist vi  var på plats.

Det händer en del vid Mejeritomten  [1/42]

Vi har fått följa med in...  [2/42]

  [3/42]

  [4/42]

Vindsvåningen är förråd  [5/42]

  [6/42]

Rejäl balk håller upp taket  [7/42]

Utsikt från översta planets trygghetslägenhet med tre rum och kök  [8/42]

  [9/42]

Väggar börjar ta plats  [10/42]

  [11/42]

Snart en balkong  [12/42]

  [13/42]

Torbjörn, fastighetschefen, tycker att lägenheterna har en bra utsikt  [14/42]

Rymlig trea  [15/42]

Anmälningsmöjligheten till trygghetsboendet har öppnat  [16/42]

Torbjörn drar inte i något snöre. Han visar öppningen mellan vård- och trygghetsboendet som kommer att sättas igen när allt är klart. Men att, om behov finns, ta upp dörröppningen om något av boenden behöver utökas  [17/42]

Kontorsdel för alla personal  [18/42]

  [19/42]

Från takterass intill personalmatsal  [20/42]

Vårdboendets lägenhet  [21/42]

  [22/42]

  [23/42]

Reservkraft i källarrummet som tog nästan hela rummets yta  [24/42]

Blivande elcentral  [25/42]

I källaren med Torbjörn  [26/42]

LSS-boende som har fem lägenheter  [27/42]

  [28/42]

  [29/42]

  [30/42]

  [31/42]

Vårdboende  [32/42]

SPA-avdelning som kom väldigt nära nybyggda gästgivaren...  [33/42]

  [34/42]

Mitt i Mejeriet...  [35/42]

...finns en vinterträdgård. Här är ingen betongplatta gjuten utan enbart grus lagd. Glaspartier ska göra att dagsljuset kommer in i Mejeriet  [36/42]

Konferensrum och entreplan  [37/42]

Stora, rymliga ytor  [38/42]

  [39/42]

Strax intill entrén  [40/42]

  [41/42]

Tillagningsköket  [42/42]

Torbjörn Isaksson, fastighetschef på kommunen möter upp oss. Vi skulle få kika in i nya Mejeriets sociala avdelning, trygghetsboende och vinterträdgården….

– Tre byggnader och tre huvudmän. Här ska rymma 16 trygghetsboende, 25 vårdbostäder och kontor blir i mitten. Vi följer tidplan och nu kan det regna igen nu när taket är på, säger Torbjörn Isaksson och blickar uppåt.

Matsalen kommer att vara ut mot Storgatan, det kommer att finnas ett 35-tal sittplatser med möjlighet att äta ute på en terass. Just nu är det 3,60 i takhöjd, men det kommer att sänkas kommenterar Torbjörn. Han visar runt i produktionsköket, förråd, kylrum, städ, omklädningsrum, in- och uttransportrummen. Tillagningsköket som byggs här ska kunna mätta 500 magar. Ingången till trygghetsboendet kommer att vara bakom köksdelen där man lättillgängligt kommer till Hemköp och parkering.

Intill entrén till trygghetsboendet kommer två konferensrum, som kan göras till ett stort, att finnas samt en reception, med personal som tar emot, intill den stora entrén mot norr.

– Tanken är att det ska vara ljust och öppet. Norr om Mejeriet kommer en vattenspegel att anläggas och träden mot pingstkyrkan kommer att tas bort, givetvis i samråd med kyrkan, så att vi får en ljusare och mer öppen utsikt mot norr. Vi kommer att anlägg en liten, ja du kan kalla det motionsslinga, eller aktivitetsslinga där man lätt med rullator och rullstol kan gå runt byggnaden. För att bo i trygghetsboendet ska en i paret vara 63 år fyllda, säger fastighetschefen som berättar vidare att när han började i Skillingehus 2017 sattes ritningarna i hans händer. Då hade det varit på gång i något år tidigare med all planering.

Inflyttning kommer att ske, både till vård- och trygghetsboendet i maj/juni 2020.

– Allt ska vara klart 31 mars och innan inflyttning ska allt köras igång här och kontrolleras att det fungerar innan inflyttning, fortsätter Torbjörn.

Vinterträdgården, mitt i Mejeriets centrum, blir något speciellt. Här finns ingen betong lagd utan bara grus. Glastak kommer att finnas och ytterväggarna till trädgården kommer att vara av glas med träinslag.

Intill konferensrummet på plan ett finns aktiviteters- och rehabilitering, möjlighet för frisör-, nagel- och fotvård, Omklädningsrum för SPA-avdelningen som kommer att vara anpassat för rullstolsbundna och har ett glasat parti med draperier. SPA-avdelningen kommer att vara mot nordost.

Vi går vidare på bottenplan längst mot sydost och där finns fem LSS-lägenheter, bredvid gemensamt vardagsrum och kök, där personal kommer att finnas dygnet runt. LSS-boendets lägenheter är 29 kvadratmeter. Totalt kommer fem ventilationsaggregat att finnas i Mejeriet. Reservkraft är på plats, så att allt fungerar i Mejeriet även om det är strömavbrott, vilka nästan fyller upp ett helt rum i källaren.

– Det är aggregat av den större modellen och fick lyftas in innan vi satte på taket, berättar Torbjörn.

10 lägenheter per plan finns det i vårdboendedelen, dit man får ansöka om att få komma till. Lägenheterna är ungefär 30 kvadratmeter och innehåller ett rum och kök med stor utebalkong. Det finns möjligheter till ett höj- och sänkbar toalett, handfat, egen torktumlare och tvättmaskin. Samtliga lägenheter oavsett trygghets- eller vårdboende skall klara kravet på brand på 60 minuter, vilka är byggreglerna.

– Alla betongblock som vi har till väggarna är gjorda i Lettland och har fraktats hit med båt och lastbil. Två betonglock per lastbil, så det har blivit en del transporter. Det var inte det billigaste, men det bästa tidsmässigt. En lätt spackling innan målning, så fina är dom i ytan, säger Torbjörn och fortsätter att berätta att huset ska vara bra i att bo både under sommaren och vintern och att i ett trähus kan du inte stänga dörren i under hösten och vintern.

När vi går både uppåt och västerut finner vi trygghetsboendet, där man ska vara 63 år för att få flytta in, eller ha en partner som är av den årsmodellen. Vackra fina lägenheter med utsikt över Skillingaryd. Längst upp sydväst ryktas det att kommunalrådet redan har förbokat, lägenheten har där en stor balkong med utsikt över Skillingehus. På varje plan finns två stycken 3:or och två stycken 2 rum och kök, vilket motsvarar 16 fina lägenheter till trygghetsboendet. Dessa lägenheter är förberedda med diverse fasciliteter. Högst upp i Mejeriet är förråden placerade.

Solceller byggs på taket som ska generera 125 kilowatt och täcka behovet för Mejeriet under maj till september månad. Där det inte är solceller kommer gräs att täcka taket. Runt huset kommer tio borrhål att göras, från dessa hål ska det kopplas rör in till huset med 8-gradigt vatten, då blir det en AC på köpet och när det är minusgrader på vinter hjälper dessa åtta grader med uppvärmningen.

Idag jobbar 40 – 60 personer här och bygget kommer att landa på 170 miljoner kronor, som planerat alltså. Här finns artikeln om första spadtaget att läsa

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *