Nyheter

På väg till Lillemo

Nyheter Ett mål i sikte för flera skolklasser är i dagarna soldattorpet Lillemo vid Västra Lägret i Skillingaryd 

En skolklass på väg till Lillemo  [1/13]

Studiebesök  [2/13]

Vid halv tolv var det elever med personal från Fågelforsskolans årskurs två som kom  [3/13]

Käpphästar  [4/13]

Ulrika Holke visade och berättade  [5/13]

Torpstugan  [6/13]

  [7/13]

  [8/13]

  [9/13]

Kalenderstav   [10/13]

Kalenderstaven med julens göromål  [11/13]

Det ska bli senap  [12/13]

Julgran med levande ljus var det som gällde förr i tiden  [13/13]

Ulrika Holke från kultur- och fritidsförvaltningen finns under några dagar denna och nästa vecka vid Lillemo för att visa och berätta hur man firade jul förr i tiden.

Det var enkla förhållanden i ett torp men vid juletid samlades man för fin samvaro.

Ulrika visar runt i den lilla stugan och i en annan av byggnaderna. Det är elever vid olika skolor i kommunen som får en inblick i julen förr i tiden. Hon visar exempelvis en kalenderstav som användes förr i tiden. Den var på medeltiden såväl kalender, räknemaskin och bildbank som komihåglista för årets olika ceremonier och göromål. Den kan ha varit i bruk redan på bronsåldern.

Det var tänt i spisen och riktigt varmt och gott denna snöiga men vackra första decembertorsdagen anno 2023.

Fakta om Lillemo

Torpet låg tidigare i Norrby, rote nummer 114, i Kalmar. Torpet byggdes ursprungligen under mitten av 1800-talet, minst ett eller kanske två soldattorp hade funnits på platsen sedan i slutet av 1600-talet. Förr skänkte socken en soldat till militären som fick bosätta sig på soldattorpet. Här levde han tillsammans med sin familj, senast var det knekten Carl Gustaf Blad som bodde här tillsammans med sin hustru Christina och deras elva barn. I torpet finns en liten hall, ett kök och ett vardagsrum, berättar Matilda.

Torpet införskaffades av dåvarande Norra Smålands Regemente och flyttades till Sjöängen i Eksjö 1948. Det skänktes år 2008 av Göta Ingenjörregemente till Stiftelsen Regementsheden Skillingaryd och flyttades till sin nuvarande plats i Skillingaryd 2009. Ladugården, som är från 1700-talet och en visthusbod ingick i donationen och dessa flyttades något senare till Skillingaryd.

Rote nummer 114 hade mellan åren 1685 till 1896 sammanlagt 13 indelta soldater, varav tre av dessa efterträtt sin far, som startade med Swän Persson och avslutades med Carl Gustaf Blad, vars fotografi finns numera på byrån i Lillemostugan. Detta torp är det sista torpet på rote nummer 114.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *