Nyheter

Påbörjar digital signering

Nyheter Vid måndagens kommunfullmäktige beslutades införande av ny ärendeportal, vilken två av ledamöterna nu har testat

Arkivfoto; Kommunfullmäktige beslutade om ärendeportalen i måndags

Samtliga nämnder och utskott ska nu publicera handlingar och kallelser genom en kommungemensam rutin. Detta innebär att handlingar blir öppen för alla från den 1 juni, alltså imorgon. Förslaget kom från den parlamentariska gruppen som kommunfullmäktige godkände för ett år sedan. Nu har ett utvecklingsarbete pågått och är nu klart.

Handlingarna till utskott kan i vissa fall vara arbetsmaterial och kommer således inte vara offentliga förrän ett politiken har sagt sitt.

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag och Thomas Axelsson (KD) har testjusterade det här idag. Ni behöver inte komma hit till kommunkontoret för att justera protokoll. Det här handlar om tillgänglighet och nu har vi införskaffat det här verktyget. Ordförande i respektive nämnd är ansvarig för att delge information. Det ska vara öppet och tillgängligt för alla. Det jag varit tydlig med att säga, och gör det igen, är att allt kommer inte ut förrän det är politiskt förankrat. De som är intresserade och sitter där hemma ska kunna följa med i vad vi jobbar. Arbetsdokument kommer inte att ligga ut, det kan dels vara av sekretesskäl eller liknande. Det finns en motion inlämnad där man vill se var motionen eller medborgarförslaget är någonstans och här har vi ett delmål i det hela, säger Gert Jonsson (M).

– Man har sökt vissa beslut och inte hittat. Det är bra för medborgarna när man tidigt kan få ta del av handlingar. Vi hoppas att det kan öka intresset. Jag tror också att när man justerar digitalt underlättar det och blir effektivt. Jag är ingen digital fena, men ser fram emot det här. Jag yrkar bifall till förslaget, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag yrkar också bifall till förslaget. Gert och jag testade det här för en timma sedan och det var väldigt enkelt. Man använder sitt mobila bank-ID. Vi lever i en värld där allt ska digitaliseras och det här bara början. Jag ser an på den här utvecklingen som kommer att hjälpa oss politiker, säger Thomas Axelsson (KD).

– Jag yrkar också bifall. Det Gert Jonsson (M) var inne och snuddade på vill jag upplysa er om att här är det viktigt att vi sluter upp utåt sett, vi sätter ramar och ger våra tjänstemän förslag till beslut. Sociala medier gör att man kan gömma sig bakom en skärm, säger Annelie Borgström (S).

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *