Nyheter

Partierna överens om nya talardirektiv

Nyheter I kväll sammanträder kommunfullmäktige och det är ny överenskommelse som träder i kraft när det gäller tid- och talarordning. Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) – Det kommer att ge fler möjlighet att framföra sin åsikt.

Kommunfullmäktiges presidie

Mats Oskarsson berättar om vad överenskommelsen innebär; 

– Förhoppningsvis med detta är att alla får tänka till vad man vill ha sagt. Det gler fler möjlighet att framföra sin åsikt och det kommer förhoppningsvis blir en bättre debatt. Överenskommelsen är undertecknad av samtliga partier, berättar Mats som är kommunfullmäktiges ordförande. 

Följande gäller från och med dagens sammanträde:

Inledningsanförande = Första inlägg i en fråga av kommunstyrelsens ordförande, oppositionsråd eller företrädare för ett parti ej representerat av kommunstyrelsen eller oppositionsråd.

Inlägg i debatten = inlägg efter inledningsanförande är gjorda, talordning enligt talarlista.

Replik = Inlägg som kan göras då man blivit adresserad i debatten. Skall göras direkt efter inlägget där man är adresserad. Max två repliker kan göras av varje ledamot i en fråga.

Genmäle = svar på replik, samma begränsning som replik.

Vid delårsrapporter gäller följande tidsramar och talarordning:
Kommunstyrelsens ordförande (kso)
Oppositionsråd
Därefter följer samtliga partier ej företrädda av ovanstående i storleksordning.
Tid för samtliga inledningsanförande är sju minuter
Därefter får inlägg i debatten vara högst fyra minuter
Ingen replikrätt under inledningsanförande, därefter 2 minuter för replik/genmäle

Vid budget- och verksamhetsplan med flerårsplan gäller följande tidsramar och talarordning:
Kommunstyrelsens ordförande (kso)
Oppositionsråd
Partier med egna budgetalternativ
Därefter följer alla partier ej företrädda av ovanstående i storleksordning
Tid för inledningsanförande är max sju minuter, där den som presenterar ett budgetalternativ har ytterligare åtta minuter.
Följande inlägg i debatten max fyra minuter.
Replik/genmäle två minuter, dock ingen replikrätt under inledningsanförande.

Arkivbild. Flitig besökare i talarstolen. Gert Jonsson (M)

Vid årsredovisning gäller följande tidsramar och talarordning:
Kommunstyrelsens ordförande (kso)
Oppositionsråd
Därefter alla andra partier i storleksordning.
Kommunstyrelsens ordförande (kso) och oppositionsråd har tio minuter vardera, därefter har övriga partier sju minuter. Inlägg i debatten fyra minuter. Repliker/genmäle två minuter, ingen replikrätt under inledningsanförande

Vid övriga frågor är inledningsanförande, dvs det första anförandet för varje parti, begränsade till sju minuter, inlägg i debatten fyra minuter. Repliker/genmäle två minuter, inga repliker under inledningsanförande Talarordning enligt talarlista

Den ledamot som innan möte vill att någon fråga ska ha andra tidsgränser skickar hemställan till kommunfullmäktiges presidie senast en vecka före kommunfullmäktiges sammanträde.

Under kvällens sammanträde som hålls i Skillingehus finns en gedigen lista på vad som ska avhandlas, bland annat: interpellationer, inkomna förslag från medborgare, redovisning av motioner och medborgarförslag som inte är slutbehandlade under 2023, årsredovisning och bokslut, revisionsberättelse, miljöredovisning, förvärv av fastighet i Fåglabäck, ändrad investeringsbudget Hjortsjöskolan, motion ställplats för husvagn och husbil i Bondstorp, borgenstak för VEAB, tillämpning av lagen om valfrihet inom hemtjänsten och val av styrelser.

Taggar

Dela


1 reaktion på Partierna överens om nya talardirektiv

Det mesta av detta har jag för liten erfarenhet för att ha en uppfattning om. Men tidsgränserna är utmärkta! Jag har upplevt det som rent oförskämt i olika politiska sammanhang när jag vägt mina ord på våg och hållit tidsgränserna med några sekunders marginal – och sedan reser sig politiker med en ganska innehållslös ordsallad som huvudsakligen utgör saliggörande av det ena partiet men där man undrar om vederbörande ens hört vad jag som ämnesexpert har sagt och där relevansen av ordsalladen är minimal. Så bra av kommunen, jättebra! Måtte andra göra likadant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *