Nyheter

Partipengen godkändes

Nyheter Partistödet ansöks årligen och nu har det redovisats och godkänts vid senaste fullmäktiges sammanträde.

Partistöden godkändes

I november 2014 antog kommunfullmäktige de regler som gäller för kommunalt partistöd där även varje parti ska redovisa att det utbetalda partistödet använts enligt avsedda ändamål. Det kommunala partistödet syftar till att utveckla och stärka den kommunala demokratin. För ett parti ska få rätt till partistöd förutsätter att partiet är representerad i kommunfullmäktige. Nya regler i kommunallagen ger också möjlighet till att proportionellt begränsa partistödet om ett parti under sin mandatperiod får en ”tom stol” i kommunfullmäktige.

Grundstödet för samtliga partier är 8 500 kronor samt 9 000 kronor per mandat i fullmäktige.

Erhållna partistöd har betalats ut som följer; Socialdemokraterna 134 500 kronor, Centerpartiet 44 500 kronor, Kristdemokraterna 53 500 kronor, Vänsterpartiet 35 500 kronor, Miljöpartiet 26 500 kronor, Sverigedemokraterna 44 500 kronor, Liberalerna 26 500 kronor och Moderaterna 71 500 kronor.

Under förra året fanns 41 ledamöter på plats förutom i april, maj, juni och november då en ledamot per tillfälle inte var på plats.

Enligt redovisningarna har (MP) använt sina pengar till bland annat interna möten och konferenser, webb och e-posttjänster, kongressdeltagande samt sparade en del pengar till valrörelsen. (C) har haft kostnader för en kommuntidning, stöttat regional medverkan vid träffar samt bland annat lokala gruppmöten och partiträffar. (L);s partistöd har gått till lokala aktiviteter i form av styrelse- och gruppmöten och här har även den del av pengen sparats till valrörelsen. (KD) har köpt tjänster av riksorganisationen, valfond och haft ombudsmannabesök samt utbildning och lokalhyra. (SD) har närvarat på marknader, evenemang i länet samt haft ett styrelsemöte i månaden och fem gruppmöten samt valmaterial. (M) har betalat förbundet för köp av diverse tjänster som medlemsadministration, register, listor och brevutskick. Utbildning och konferenser, lokalt valkampanjsmaterial, IT-stöd, webbutbildning och medlemstidning. (S) har bland annat använt sitt stöd till hyra av lokal, medlemsmöte, förtroendemannautbildningar, medverkan på marknadsdagar och samhällsinformation. Även här har sparats till årets valrörelse. (V) har använt sitt stöd till medlemsträffar, utåtriktad verksamhet och utbildning samt hyra av lokal.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *