Nyheter

Påsk i soldattorpet

Nyheter Även förr i tiden firade man påsken med ägg och sill men då hade man dessutom förhör av kyrkan - något som barnen på Sörgårdsskolan fick lära sig när de besökte Miliseums soldattorp Lillemo under öppethus i måndags.

Ulrika som berättar om hur man firade påsk förr i tiden  [1/14]

  [2/14]

  [3/14]

  [4/14]

  [5/14]

Kristina som berättar om påsken utifrån Kristendomen  [6/14]

Äggpickning  [7/14]

  [8/14]

  [9/14]

Äggrullning  [10/14]

Dags för tipspromenad  [11/14]

  [12/14]

Soldattorpet Lillemor  [13/14]

  [14/14]

– Vi kommer berätta om påsken enligt den kristna traditionen men även vad man gjorde folkligt, säger museipedagogen Ulrika Holke.

– Barnen kommer få testa på äggpickning och äggrullning som var väldigt populärt under 1880 då soldattorpet var annat än bara ett museum.

–Då knäckte man ägg mot varandra och den som lyckades undvika en spricka i ägget vann, sedan rullade man det nerför en planka för att se vem som kunde rulla sitt ägg längst. Ja det är lite annorlunda från idag.

– De kommer även få springa en kvastracetävling och gå en tipspromenad med frågor kopplat till det vi försöker lära ut idag. Tipsrundan blir nästan som ett modernt husförhör, fortsätter Ulrika medan hon går in i soldattorpet.

Inne i torpet sprider sig värmen från brasan i ena hörnet och på golvet sitter barnen och lyssnar på Kristina som idag agerar präst och berättar om påsken utifrån Jesu tid.

Utanför står två lekmän i uniformer redo att ta emot barnen och guida dem vidare i ägglekarna. Besöket avslutas med tipspromenaden med frågor om saker de nyss fått lära sig om.

– Det är jättekul att kunna ha ett sånt här samarbete med kyrkan, avslutar Ulrika.

 

Text: Linn Törnberg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *