Nyheter

Patientsäkerheten redovisades

Nyheter Vid socialnämndens senaste sammanträde gick delårsrapporteringen igenom när det gäller patientsäkerhet. Anmälningar om hot/våld och arbetsmängd/arbetsbelastning rapporteras har minskat medan ensamarbete och otydlig organisation har ökat

Arkivfoto

I januari 2018 trädde lagen om samverkan vid utskrivning ifrån sluten hälsa- och sjukvård. Det innebär att Jönköpings län nu arbetat enligt ny lagstiftning i drygt ett år. Övergången har inneburit ett flertal utmaningar och det har ibland gett en ökad belastning på vårdgivarna. Detta är dock effekter som förväntas minska eller förändras över tid. En förskjutning av vård- och omsorg håller på att ske och kraven på medicinsk kompetens ökar inom förvaltningens verksamheter.

Antalet IVO anmälningar ligger på en stabil nivå i förhållande till övriga kommuner och verksamheten är välfungerande. Antalet läkemedelsavvikelser och fallrapporter ökar, liksom inom områden dokumentation och avvikelser i samverkan. Det sistnämnda kan relateras till den nya utskrivningsprocessen och ökad rapportering från hälsa- och sjukvården.

I socialtjänstens övergripande mål och strategier ska varje individ i kommunen känna att en trygg och säker vård ges. Individen ska bemötas med respekt och värdighet och ha en inflytande över sin vardag. På samma sätt ska varje medarbetare ges möjlighet att utföra sitt arbete under sådana förutsättningar att en trygg och säker vård och omsorg kan ges av god kvalité.

Riskbedömningar som anmälts under första halvåret i år, och ska göras när ny teknik eller rutiner införs, är totalt 23 rapporter (2018;s siffror på helår i parantes):

Brister i samarbete 1 (0), Arbetsmängd och arbetsbelastning 4 (16), Ensamarbete 4 (2), Buller 1 (1), Otydlig organisation 4 (2), Arbetstider 1 (1), Riskbedömningar efter genomförd checklista 1 (9), Liten påverkansmöjlighet 3 (0), Hot och våld 4 (12).

Bristerna för avvikelsen i ”Magna Cura” (reds anm; rapportsystem) har ökat markant då det under första halvåret i år redan har rapporterats 1 086 avvikelser mot hela året 2018; 1 644 stycken. I rapporten kan man läsa att omvårdnadshändelser och fall. Socialnämnden poängterar att man blivit bättre på att rapportera olika händelser, varvid ett större antal händelser i ”Manga Cura” ökat.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *