Nyheter

Pedagogen som blir präst

Nyheter Vaggerydstjejen Petra Sönnichsen Morris byter kyrklig inriktning och läser till präst.

Församlingspedagogen Petra läser till präst

36-åriga trebarnsmamman Petra från Vaggeryd går nu vidare och läser in till prästyrket på distans och är en av nya prästkandidaterna för Växjö stift.

– Jag har varit församlingspedagog i Byarums pastorat från och till sedan 16 år tillbaka. Jag har nu läst två år och har 3,5 år kvar, säger Petra Sönnichsen Morris som läser på distans vid fristående skolan i Uppsala.

– Jag har sökt till prästyrket åtta gånger och kommit in samtliga, men tackat nej då jag inte kunnat bestämma mig. Jag har känt, sedan jag var tonåring, att jag trivs i kyrkliga sammanhang och jag har alltid tyckt om att prata om excentiella frågor i samhället. Kyrkan är en bra plats i mitt liv, menar Petra.

Nu läser hon på heltid och jobbar halvtid inom Byarums pastorat med barn- och ungdomsverksamhet och konfirmander.

– När antagningen gjordes till skolan är det en praktikdel, man blir intervjuad och genomgår psykologsamtal och jag kunde bli präst, avslutar Petra med ett stort leende.

I Byarums pastorat är Thommy Rosenspira komminister och menar att det är prästernas marknad.

– Det utbildas inte nya präster i den takt som pensionsavgångarna i yrket. Vi har dessvärre flera kollegor som går utan jobb, men det kan bero på att man inte är beredd att flytta på sig, menar Thommy som dagligen ger Petra tips och vägledning mot det nya yrket som präst.

Fotnot; Thommy Rosenspira har den 12 juni varit präst i 30 år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *