Nyheter

Pelle debatterar Gullvivan

Nyheter "Verksamheten på Gullvivan är endast finansierad fram till 1 juli i år. Vart skall de flyttas och varför spräcker man denna grupp som funnit trygghet i varandra?". Läs Pelle Philip (C) insändare om äldreboendet i Skillingaryd.

Arkivfoto; Pelle lämnar sina ord angående Gullvivans nedläggning

Lite tydliggörande kring Hanteringen av de äldre på Gullvivan. En grupp som har god social samvaro.

I takt med att Mejeriet utvecklades togs ett beslut om att Gullvivan skulle läggas ner genom att inga nya brukare skulle få flytta dit, men att de som bor där skulle inte behöva flytta mot sin vilja, utan bo kvar där fram till Mejeribygget var klart. Detta var mycket tydligt och det fanns inga förbehåll. Under den senaste tiden har vi dock i Socialnämndens arbetsutskott (au) fått veta att verksamheten på Gullvivan endast är finansierad fram till 1/7 -18. Detta har aldrig varit nämnts tidigare, således bad jag skriftligen att vi skulle föreslå en tilläggsbudget på senaste au, för att då behålla verksamheten på Gullvivan tills bygget var klart. För i min värld, då står man vid sitt ord, speciellt mot en så känslig grupp som är mellan 90-101 år gamla.

Men detta var inte populärt. Givetvis tog man upp arbetsmiljöaspekten i första hand och den punkten kan vara nog så viktig, men har man hållit på så länge, så tror jag nog att man kan köra ett år till. Inget klagomål om detta har tidigare nått SOC au.

Givetvis är det en ekonomisk fråga. SOC har ett besparingskrav på 7 miljoner och här kan vi kanske spara in något. Därom råder inget tvivel. Men att då utsätta en fungerande känslig grupp för detta? Det finns ingen ekonomisk konsekvensberäkning av detta (inget som nått au).

Vart skall de flyttas och varför spräcker med denna grupp som funnit trygghet i varandra? En del hamnar på Furugården, en del flyttar bara några meter in till Sörgården. Det negativa är att de hamnar på demensanläggningar med låsta dörrar. Visst, de kan kanske lära sig koden så de kan komma ut, men vad för livskvalitet får de? Idag har de ett stimulerande utbyte av samtalen kring borden, men vad händer sen när de hamnar utspridda i demensboenden? Lek med tanken.

Nu har jag inga förväntningar på att de får bo kvar på Gullvivan fram till Mejeriet. Förvaltningen säger förvisso som tidigare att de får bo kvar så länge de vill, men det finns ingen budget efter den 30 juni. Så vad gör de gamla? Jo, de finner sig i sitt öde och lämnar den lilla livskvalité de har kvar.

Ingen kritik mot Eva Rosenqvist, en av de bästa myndighetscheferna jag träffat på SOC. Hon gör sitt jobb och arbetar efter direktiven hon får. Så det blir vi politiker som får ta ansvaret. Så är det! Men allt vi beslutar om, baseras på underlag från tjänstemännen. Således studsade bollen tillbaka. Att budgeten skulle upphöra den 1 juli visste ingen om nämnden förrän ett par veckor sedan.

En liten korrigering av Evas påstående om beviljade timmar inom Hemtjänsten, att de ska vara konstanta genom åren? Så är det definitivt inte!

2013 beviljades 50 000 tim. 2014 – 59 500 tim. 2015 – 49 000 tim. 2016 – 46 000 tim. 2017- 55 000 tim.

Titta på de procentuella skillnaderna och försök förstå vilket enormt arbete Hemtjänsten gör för att uppehålla en stark personalbas. Det är imponerande.

Pelle Philip (C)
Ledamot i socialnämndens arbetsutskott

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *