Nyheter

Pelle Philip debatterar budgetfrågor

Nyheter Pelle Philip (C) debatterar frågan om 100 miljoner i budgetsammanhang.

Vems är ansvaret?

Pelle Philip debatterar

Förmodar att de flesta undrar över hur det plötsligt kommer sig att det uppstår en brist på 100 miljoner kronor i den planerade investeringsverksamheten i Vaggeryds kommun. Speciellt när vi har en väldigt komepetent ekonomidirektör som arbetar väldigt seriöst, men som gång på gång får städa upp efter mindre kompetenta tjänstemän och politiker. Tuffa ord, men det finns belägg.

Vi har under de senaste åren ständigt misslyckats med att hålla investeringsbudgeterna, typ Vattenverket, Salvan med flera. Jag konstaterar att det finns en slapp och respektlös attityd till begreppet budget. Vi talar här om cirka 100 miljoner totalt i lilla Vaggeryd. Man ställer sig här frågan hur kommunens ekonomidirektör kan arbeta med sådant dåligt underlag? Men vi måste också ifrågasätta kompetensen hos dem som utför objektens kostnadsplanering och deras inhyrda konsulter. Gång på gång misslyckas budgetplaneringen. Inser man inte att man gör fel?

Uppenbart brister det i uppföljningen av budgeterna. En budget är ett arbetsverktyg för att följa den uppgjorda ekonomiska planeringen. Här måste man se till att det finns en professionell kompetens och attityd. Det normala är att tillsatta en STYRGRUPP, som regelbundet följer upp verksamheten och ser till att uppsatta mål håller. Och då menar jag ekonomiskt och funktionellt.

Här borde vi också se till att kommunrevisorerna får mandat att gå in med hårdare medel. Görs det samma fel av samma personer gång på gång och ingen förstår att man gör fel. Då måste man tala i klartext.

Vem bär ansvaret? Ingen!

Vem betalar? Du!

Pelle Philip (C)

Taggar

Dela


16 reaktioner på Pelle Philip debatterar budgetfrågor

Svar till anonym ” Skillingarydsbo”
Exempel på felaktigheter är t.ex. att man blandar ihop Stigamo i denna diskussion. Investeringar för Stigamo, har en egen budget och täcks av budget för exploateringar,och har inget med övriga investeringar att göra. Meningen med denna är att den skall självfinanseras via markförsäljning och anslutningsavgifter. Detta kommer redovisas inom sinom tid.
Thomas Axelsson (Ordförande KD) (Ledamot i Kommunstyrelsens arbetsutskott)

Redovisningen av Stigamo ser vi fram med spänning mot. Från vilken budget tas räntekostnaderna för projektet?

Bra där Jk!
På Stigamo har väl kommunen tjänat multum på allt bergmaterial som sålts ut på privata marknaden eller?? Dessutom drivs ju de flesta jobb hos tekniska på löpande räkning med inköp av arbetsledning pga att tjänstemännen int själva klarar av sin uppgift! Korset Götaforsvägen-Storgatan är ju en riktig sparbössa utan botten för maskinenreäprenören! Vad har den kostat?

Jag är inte säker på att kommunen har gjort en bra affär av allt bergmaterial. Jag tror att det såldes ”på rot” till en person

Är det någon som vet vad det har kostat,ombyggnaden av korsningen Storgatan-Götaforsvägen +gång- o cykelvägen? Är den färdig än? En månad vid Kapellgatan… Varför inte gjort det samtidigt när gatan var uppgrävd för arbete på Viktoriagatan för några månader sedan? Som sagt gödsla med skattekronor.

Mycket bra skrivet Pelle.
Men alla som är lite insatta i kommunpolitiken inser ju att inget kommer att hända. Det kommer att låta som följer. Det blev inte så bra men nu måste vi se framåt o lära oss av misstagen. Det kanske är på tiden att grov försummelser med skattemedel får konsekvenser för berörda politiker o tjänstemän.

Det som kan sägas, är att investeringsramarna som togs har både majoriteten och oppositionen varit överens om. I slutet av juni togs beslutet om investeringsramarna på ca 338 miljoner.
När det gäller genomförande, har vi i ett tidigt stadium, uppdagat att detta inte håller.
Vi mötet den 2 oktober drog vi därför i handbromsen.

Många uttrycker, sina åsikter och slutsatser på denna sida. En del är helt felaktiga.
Det saknas helt fakta som grund för flera av de påstående som framförts. Oppositionen vill göra detta till en organisationsfråga. Detta är att göra det lite enkelt för sig.

Kommunstyrelsen är både facknämnd och styrelse, samt har i den senare rollen ett övergripande ansvar att tillse att det finns en god intern kontroll i kommunen.

Därför har vi tillsatt styrgrupper för de projekt som är påbörjade, där vi från den politiska ledningen, opposition, kommunledning och facknämnd ingår. Precis vad Pelle efterfrågar.

Rutiner, reglementen runt upphandling och hantering av investeringar finns. Vad som hänt här kommer utredas. Det är därför möjligt att en och annan öm tå blir trampad på när detta arbete är genomfört.

Ett ansvarsfullt agerande, mot både inblandade aktörer och kommunens invånare, är att lägga fram den budget man är övertygad om är bäst för kommunen, och sedan följa upp de mål och strategier som budgeten bygger på.
Vi lever i en tillväxtkommun, som kräver stora investeringar om vi skall klara skola och vård.

Thomas Axelsson (Ordförande KD) (Ledamot i Kommunstyrelsens arbetsutskott)

Om detta hade varit i industrin hade man gjort en utredning där man ställt sig frågan VARFÖR minst 5 gånger för att hitta fram till GRUNDORSAKEN.

I dagens kommunala liv får man vara glad om man kan få ETT svar på utredningen.

Är det av rädsla ?

Stig Svensson (SD)

Lätt och leka och slösa med kommunens pengar, om man inte behöver stå till svars eller redovisa var pengarna har tagit vägen. Dags att se över hela högen av anställda på Vaggeryds kommun, behålla de som är kompetenta och skippa alla som springer runt med massa nycklar och papper och låtsas att de behövs, men inte gör någon nytta alls. Herre gud hur kan man planera så fel och räkna så fel gång på gång??

För det första så är det ju sjuka summor det handlar om, om det nu stannar vid 100 millar. För det andra så förstår jag inte ens hur det är möjligt att saker skenar iväg och hamnar så långt utanför budget när man har tjänstemän och konsulter bla bla bla med en troligtvis hyfsat hög lön/arvode och som ska kunna såna här saker! Respekt, ärlighet och kompetens är ju ord man verkligen börja fundera över då dom tydligen vekar saknas på många arbetsställen.

Detta visar tydligt hur kommunen fungerar. Konstigt att inte ett ord nämns om Stigamo. Där har verkligen pengarna runnit mellan fingrarna. Det har varit dåliga anbudsunderlag så mycket har gått på löpande räkning utan någon verklig styrning.

Det är ju jättebra att att man nu gör en utredning om vad som har hänt. Dock kan det ju bli märkligt att politiken behöver gå ner i detaljfrågor, det man har tjänstemännen till. Hur ska politiken i fortsättningen agera för att det inte ska hända? Ska det inrättas styrgrupper som Pelle Philip säger eller ska man kunna lita på att organisationen gör som poltiken säger? Hur får man tillbaka tilliten till enskilda personer som uppenbarligen har gjort fel?

Mycket duktig och kompetent insändare av Pelle Philip. I stort sett varje kommuninnevånare som följer utvecklingen ställer samma frågor om hur detta kan fortgå.

Bra Pelle, och jag vill bara lägga till en sak.

Det verkar nu som om kommunledningen själva skall reda ut vad som gått fel!
I mitt huvud blir detta ännu mer fel, här måste ju till en extern översyn om vad som gått fel.

Absolut inte för att jaga, straffa eller hänga ut enskilda personer, utan för att säkerställa att sånt här inte kan hända igen.
För något är ju helt uppenbart fel.

Ken Frick (L)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *