Nyheter

Penga-ja till fler klassrum i Vaggeryd

Nyheter Det blev, inte helt oväntat, ett ja från kommunfullmäktige gällande utökning av skollokaler vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Driftbudgeten ökas med 2,1 miljoner kronor under 2022 samt 760 000 kronor i årshyra under 2023, 2024 och 2025

Kommunfullmäktige i sessionsalen Skillingehus

Även här har våra politiker olika skäl till att gå upp i gårdagskvällens talarstol. Är det underhållet som inte skötts och därför måste ha extra klassrum? Varför bygger vi inte nytt istället? Tillfälliga lokaler igen, och hur länge? Det var många frågor, även om samtliga politiker, kanske egentligen hade samma grundsyn då inflyttningen till Vaggeryd är stort och alla elever måste få plats i skolan, samtidigt som mellanstadiet i Hjortsjöskolan ska rivas inom kort. Under kvällen debatterades finansieringen, inte behovet, påminner vår ordförande för kommunfullmäktige Mats Oskarsson (M), men våra pratglada politiker ville säga sitt innan beslut togs. I kommunstyrelsen var man överens om att bifalla extra pengar till klassrummen.

– Det blir ökade kostnader och vi behöver långsiktighet, konstaterar Marijo Corkovic (S). 

– Tillfälliga lösningar. Det man blir förundrad över är de ökade kostnader som blir, menar Kenth Williamsson (S). 

– Jag håller med dig Marijo att det inte är bra med tillfälliga lokaler. Ibland låter det som att det är femklöverns fel. Underhåll som inte varit så bra, ni hade makten tidigare. Vi är ansvariga gemensamt. När vi har utökat med två klassrum blir det inte så trångt i klassrummet. Får vi tillfälle att vara 25 elever kan det minska bekymmer för lärarna, menar Atcha Adinda (L). 

Jenny Larsen (KD);
– Götafors skola skulle stått på plats i höst och därför blev vi tvungna att ta akutbeslut. I nuläget river vi ingen kulturskola utan de här byggnationerna får plats vid befintliga klassrum. 

Marijo Corkovic (S): 
– Jag har inte sagt att barackerna var dåliga, men våra fasta lokaler finns det möbler i. Vi bygger lokaler som inte är långsiktiga. Nu ska de klassrum stå i fyra år för flera miljoner… 

Kenth Williamsson (S); 
– Det beror inte på upphandlingen att det inte är någon skola på plats. 

Thomas Axelsson (KD);
– Retoriken blir lite märklig. Vem kunde veta för två år sedan att Hjortsjöskolan var tvunget att rivas. Det var ett akutärende som dök upp. Därför måste vi ha ersättningslokaler. Det vi diskuterar det här nu är hur vi ska finansiera detta. Kenth, du vet att det pågår flera initiativ här i området. 

Kenth Williamsson (S) replikerar:
– Sörgårdsskolan, Torsbo 1.1, växthus, skolpaviljong Hjortsjöskolan, skolpaviljong Hok, Skänelund, Elverket, gamla shelltomten, ersättningslokaler Hjortsjöskolan… listan kan göras lång. 

– Nu handlar det om tilläggslokaler för ökade lokaler. Nu tar vi debatten med S och jag är trött på det här resonemanget. 2015 fanns ingen budget för högstadieskola och ingen plats heller. Kom inte med sådana här lösningar. Ni har inte lagt ett enda förslag. Ni har pekat på ett annat område i Götafors, i övrigt har det inte kommit ett enda smack utan bara gnäll. Vi ska inte ta upp hela kvällen till det här. Er historieberättelse är totalt helvrängd. Det fanns ingen byggbar mark som löst högstadieskola, menar Gert Jonsson (M). 

Kenth Williamsson (S);
– Vår Magnus har gjort ett jättejobb för att ta fram nya skolor. Vi ska tänka mer på lärare och eleverna. Det är inte vi som är den stora boven i dramat. Det är ni som styrt i snart 8 år, summerar Kenth Williamsson (S) innan fullmäktiges ordförande Mats Oskarsson kommenterar att ”Nu går vi till beslut”.

Kommunfullmäktige beslutar enhälligt enligt kommunstyrelsens framlagda förslag och finanseringen är därmed klar för extra klassrum i Vaggeryd. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Penga-ja till fler klassrum i Vaggeryd

En fråga till Thomas från KD. Det kan väl inte kommit som ett akutärende att Hjortsjöskolan 4-6 behövde saneras/rivas det har ju varit med på skyddsronderna i flera år att det har varit något fel och lukt?

Går väl knappast att säga nej om inte klassrummen räcker till 🧐 Är inflyttningen hög i kommunen så måste man ju förändra..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *