Nyheter

Pengen utökas till centrumutveckling

Nyheter Storgatan genom Skillingaryd kommer att få en uppfräschning, både praktiskt och pengamässigt. 1,5 miljon mer än tidigare äskat finns med i tekniska nämndens önskade budget

Arkivbild

Vid tekniska nämndens senaste sammanträde summerades önskemålen som lämnats till budgetberedningen. Kenth Williamsson (S) ordförande förklarar: 

– Förvaltningens bedömning är att ytterligare 1,5 miljon kronor skulle räcka till centrumutveckling gällande Storgatan. Tidigare har det avsatts 6,5, vilket inte har räckt, så nu blir det totalt 8 miljoner kronor och då innefattas också cirkulationsplats Storgatan-Artillerigatan. Det är också dags att göra om vatten- och avloppsledningar, vilket tillhör det ”vanliga” underhållet, så vi passar på att göra detta samtidigt. 

Hur kommer det att se ut framöver på Storgatan?
– Det är en uppfräschning av gatan, vi kommer att bygga cirkulationsplats, profilera om Storgatan mer som en stadsgata. Gatan upplevs sliten så det är välbehövligt. Vi har planerat efter det underlag som har funnits i ett antal år, säger Olof Sjöholm (C) vice ordförande i tekniska nämnden. 

När ska arbetet med Storgatan påbörjas?
– Pengarna ligger 2023 och 2024. Arbetet kanske kommer igång efter sommaren, kommenterar tekniska nämnden. 

I övrigt har beläggningsunderhållsposten ökat med 6 miljoner kronor i hela kommunen. 

– Det är en post som har blivit neddragen ett flertal gånger, då vi inte haft medel, men det har blivit en gradvis försämring, så beläggningen måste ses över på kommunala gator och vi har lagt 6 miljoner i förslaget till budgetberedningen, menar Kenth Williamsson (S). 

Skiss ur idékatalogen

I idékatalogen, som nu har några år på nacken, beskriver planen för Storgatan i Skillingaryd: ”Storgatan görs trevligare med belysning och planteringar. En allé längs båda sidor om vägen med parkeringsfickor gör vägen vackrare. Genom att gatan blir smalare och får en mer stadsmässig karaktär, hjälper den till att minska hastigheten på förbipasserande bilar. Storgatan ges en liknande karaktär som Stationsgatan. En av trottoarerna breddas för att ge plats åt en dubbelriktad cykelväg”

”En cirkulationsplats vid korsningen Storgatan/Artillerigatan uppmärksammar övergången från infart till stadskärnan med en lägre hastighet. Motsvarande rondell uppförs i korsningen Storgatan/Sturegatan. Platsen kring rondellerna görs trevliga och får en “lågfartskaraktär” med hjälp av till exempel sittplatser och grönska. Rondellerna ska ha intresseväckande dekorationer. Till exempel kan dekorationen bestå av en skulptur med skyltar som talar om vad som finns på orten”.

Taggar

Dela


Läs mer

Storgatan ska få ansiktslyft – men först ledningsarbete

6 reaktioner på Pengen utökas till centrumutveckling

Instämmer med Gubben angående dessa potthål. Dessa potthål måste bli åtgärdade. Det är så dåligt att man som privatperson inte hade accepterat detta jobb på sin egen garageinfart. Men tillbaka på centrumutveckling så verkar det ok och en behövlig utveckling av Skillingaryd. Och man ska inte underskatta belysningens roll i det hela.

Mycket trevlig läsning och väl behövligt!
Det är ändå ett intryck man får av staden som är viktigt om man ska vilja flytta hit, men också att det finns något att göra på våra orter i form av äventyrsbad, trevliga idrottsplatser, något för barn och ungdomar och de äldre.

Infarterna är nästa grej man kanske ska driva, göra de trevligt på samma sätt.
Så man får en bra upplevelse och noterbar när man åker in i våra samhällen, det tror jag är avgörande.

Bra tänkt med innehållet på Storgatan.

En stor heder till Kenth Williamsson som verkligen ser till att det äntligen händer något. Gamla planer i all ära det bästa är när det äntligen händer något och det är du Kenth bäst på. Det ökar optimisten om kommunen framtid.

Var ska bussarna och lastbilarna köra?
Det är ju trångt som det är när de möts och ska det bli ännu smalare kommer lastbilarna i ännu större utsträckning köra i villakvarteren.
Men det kanske kommunen är bättre.

Trevligt att tekniska med nytt styre, har insett behovet av att en genomfart kan integreras med en centrumplanering. Bra att samordna detta med renovering av VVS-nätet.

Tur att det händer positiva saker med vägen som kantas överallt av potthål vilket förfular samhället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *