Nyheter

Pensionären som fått speciella uppdrag

Nyheter Vid frukostmötet på Järnvägshotellet i Skillingaryd under torsdagens morgontimmar berättade Mats Carlsson om sin resa genom företagsvärlden.

Mats Carlsson värnar om utbildning

Det var en intressant föreläsning av Mats Carlsson vid företaget Mastec.

Företagsnamnet Mastec är en kombination av Mats och Sten Carlsson och deras privatägda företag bildades 1985. I dag finns Mastec i åtta fabriker i södra Sverige, Polen och Kina.

– Min vision är att vi ska hjälpa våra kunder att bli framgångsrika och att vi vill bli en av de bästa. Vårt affärsliv, är som så många andra, att vi ska vara kostnadseffektiva och göra affärer på ett smart sätt och det gör man gärna i Småland, började Mats Carlsson att berätta för de närmare 70 åhörare på frukostmötet.

– Som bekant hade vi tidigare Swedform och det blev våldsamt explosionsartad verksamhet. Vi skulle göra 4 000 stationsskåp per år, men när vi hade som mest och göra gjorde vi 4 000 stycken i veckan. Vi anställde 600 personer på ett år och att vi lyckades med det var det inte många som trodde, säger Mats.

– Eftersom företaget växte våldsamt var vi aldrig hemma och 2001 började vi om på ny kula och i mindre skala. Idag har Mastec 500 anställda i åtta fabriker. Vi arbetar med komplexa maskiner och system. I Shanghai har vi bearbetning bland annat. Vi kommer onekligen in på kompetens och i min affärsresa genom livet har den följt med hela tiden. Vi måste ha fokus på utbildning. Vi har alltid jobbat med kompetensutbildning och utbildning gav högre lön för att locka våra medarbetare, menar Mats.

– Risken är att vi knycker kunnig personal från varandra och det gör vi säkert fortfarande men det är viktigt att vi fyller på underifrån, därför har jag varit med och startat ”Nya Vaggerydsmodellen” tillsammans med arbetsförmedlingen i Jönköping.

– Jag är egentligen pensionär, men brinner så oerhört för det här med kompetens och utbildning att jag inte kan låta bli att vara med i ”Nya Vaggerydsmodellen”, avslutar Mats.

Idag gör Mastec bland annat maskiner för tunnlar, gruvor, försvaret och artiklar till medicintekniska världen.

En av fabrikerna finns i Vaggeryd där man på ett halvår fördubblat personalstyrkan.

Mats berättar vad Mastec gör idag

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *