Nyheter

Pensionat Almhill

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Pensionat Almhill byggdes 1931 av Alma Svensson. Hon var född 1886 på Stora Bongebo i Bondstorps socken. I familjen fanns fyra pojkar och fyra flickor. Fem av barnen emigrerade till Amerika. Alma och systern Elsa reste till dit 1916.

Alma återvände till Sverige 1922. Med brodern Jonas Albert som byggmästare påbörjades bygget av pensionatet. Almhill – namnet bildat av ägarinnans förnamn och det amerikanska ordet ”hill” (höjd, kulle) – stod färdigt 1931. Som mest hade pensionatet 18 rum, varav Alma själv bebodde ett par. Almhill, som var modernt för sin tid, blev snabbt populärt. Sommartid kom gäster från när och fjärran för att bo, äta gott, umgås och finna rekreation. Närheten till Rasjön och den vackra sjöutsikten bidrog till populariteten. Många av gästerna återkom år efter år. På Almhill arrangerades också många födelsedagsfester, begravningar och bröllop. Det tacksamma läget intill kyrkan hade säkert sin betydelse. Alma Svensson drev pensionatet fram till början av 1960-talet. Därmed avslutades en 30-årig epok i Bondstorps historia. Alma avled 1967 och ligger begravd på Bondstorps kyrkogård. Pensionatet har senare ägts och drivits av olika ägare och arrendatorer. Ganska snart upphörde rumsuthyrningen, och rörelsen inriktades på beställningar, smörgåsbord och julbord. En tid fanns pub i källarvåningen.

Pensionatet kom också att byta namn till Bondstorps Värdshus. Den ursprungliga reveterade vita fasaden har också ändrat utseende. Till slut upphörde även restaurangverksamheten, bland annat till följd av skärpta hälsovårdskrav.

Sedan 2007 används pensionatet som privatbostad.

Bondstorps Hembygdsförening

  [1/3]

Pensionat Almhill på 1920-30-talet.  [2/3]

Almhill som privatbostad 2010.  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *