Nyheter

Per är årets nytänkare

Nyheter Science Park, Tillväxtstiftelsen och Vaggeryds kommun delade ut priset för Årets Nytänkare i Vaggeryds kommun för 2021 under förmiddagen. Pristagaren var Per Jansson vid Comptech för ett "gammalt genuint bolag med helt ny teknik som är rätt i tiden". 

Elin Ohlsson affärsutvecklare och Science Park delade ut prischecken till Per Jansson

– En vinnare per år och kommun tilldelas nytänkarpriset och det här görs för att uppmuntra, berättar Elin Ohlsson när vi står redo för att möta pristagaren Per Jansson vid Comptech på Fabriksgatan i Skillingaryd. 

Per Jansson, som driver Comptech, blev glad över utmärkelsen och får ta emot blommor, diplom och check på 15 000 kronor. 

På diplomet står följande motivering: ”Årets nytänkare i Vaggeryds kommun är en förebild för hur forskningssamverkan kan stärka industrins konkurrenskraft och affärsmöjligheter för framtiden.  En ny teknik om bidrar till design och produktion av mer hållbara produkter.”

– Ny teknik, ny affärsidé, doktorshatt och sedan det här priset. Det är kul att bli uppskattad och hårt arbete ligger bakom, är Pers första kommentar när vi stiger innanför dörren. 

Johan Thorsell, näringslivschef i kommunen, uppmuntrar Per Jansson: 

– Det är en spännande resa ni gör, ni säljer teknik. Bra kvalité på hållbara produkter. 

Per Jansson:
– Nya produkter krävs när bilindustrin ställer om. Nya egenskaper och lättare produkter. Man formar en metall när man gjuter. Blandning gör att metallen blir semisolid. Ta fina egenskaper från smidet i kombination med gjutning. Vi säljer tekniken och det är en maskin som tillverkas här och levereras till Kina. Nordamerika går framåt just nu. Det görs mycket bilar men vi har telekombranschen där radioapparater och antenner är stor efterfråga på när 5G kommer. Kunskapsnivån är höjd inom väggarna här då vi har anställt första doktoranden. Vi måste vara med och förklara marknaden och vi hjälper gjuterier att ändra affärsidé. En kund har exempelvis gjort en stor investering i en gjutmaskin. Nu blir förbränningsmotorer elbilar och vad händer på marknaden? Volymen har varit låg, men vad händer med våra legoleverantörer? Man byter fot inom det man kan. Gjutning kommer att ta en större plats hos OEM:et och intresset för tekniken ökar. Allt som har elektronik i sig har kraven ökat, ju mer effekt vi stoppar i desto mer värme tillverkas. Det ökar kraven på vårt material, då jag ska leda bort värmen. Inom flygbranschen är inte volymerna så höga, och kraven är extrema, så det finns frukter som hänger lägre, berättar den nyblivna pristagaren för ”Årets Nytänkare” i Vaggeryds kommun, Per Jansson. 

Fotnot: Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Pristagaren får 15 000 kronor och priset delas ut till personer som:
– med innovativa idéer löser identifierade problem
– främjar mångfald, jämställdhet och hållbarhet
– vågat satsa på sin idé
– är drivna ägare av nystartade företag
– är inspirerande, inkluderande och nyskapande förebilder för andra

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner. Varje år delar Tillväxtstiftelsen ut ett pris till Årets nytänkare i samtliga 13 kommuner i länet.

Årets nytänkare utses i samarbete med Science Park Jönköpings län och nomineringen sker i samråd med respektive kommuns näringslivsavdelning. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

Johan Thorsell, Per Jansson och Elin Ohlsson

Taggar

Dela


5 reaktioner på Per är årets nytänkare

Grattis Per! Jag har ju följt dig i hela ditt vuxna liv, så jag vet att du är väl värd utmärkelsen! Arne Mild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *