Nyheter

Per Landin har åkt Vasaloppet 30 gånger

Nyheter För en vecka sedan fullbordade Per Landin, 52 sträckan Sälen till Mora för trettionde gången.

Per Landin

Premiären i vasaloppsspåret gjorde han 1987 och det var -29 grader, inte helt angenämt men har man anmält sig så har man. – Då var det kärvt i spåret, säger Per och menar att det är svåra förhållanden om det är riktigt kallt eller när det är varmt så man får ta sig fram i snösörja. Han tillägger att han är sin egen vallare och serviceman och har med sig lite valla och så i en ryggsäck.

Sin karriär i skidspåren gjorde han som tolvåring i skidspåren i Vaggeryd där han engagerade sig i Vaggeryds skid- och orienteringsklubb. Det arrangerades tävlingar som han deltog i och fick blodad tand för skidåkningen. Och på den vägen är det. – Vasaloppet är en bra morot att ha när man tränar i ur och skur, enligt Per.

Utöver skidåkningen är det löpning som står på schemat och han har sprungit Lindingöloppet vid några tillfällen. På frågan om han funderat på en Svensk klassiker så blev svaret nej. Han säger sig inte vara så sugen på att simma Vansbrosimmet och Vättern runt är inte heller något som lockar. Han köpte en mountainbike för några år sedan, men den har mest stått i garaget. Det är löparskor, rullskidor och skidor som slits under alla träningspass som genomförs. Han har avverkat sju par skidor under dessa år och det måste anses vara väl nyttjat under alla dessa år.

Arkivbild

– Från augusti månad fram till Vasaloppet har det blivit omkring 100 timmars träning, berättar Per. Det är först på slutet som det varit väder för skidåkning, men han fick i alla fall ihop omkring 60 mil på snö. Snökänslan fanns på plats när han laddade upp i Berga by, där han stod i fjärde startled vilket underlättar för att få en hyfsad sluttid.

Årets Vasalopp klarade Peter på sex timmar och sju minuter. Det bästa resultatet genom åren är fem timmar och fyra minuter. Den bästa placeringen genom åren är plats 860. Han har fått medalj vid ett 20-tal tillfällen och för att få medalj krävs att du åker på en tid som är högst 1,5 gånger vinnartiden.

Trots att han bara är 52 år gammal är han nu veteran i Vasaloppet och på frågan om det blir flera starter i fädrens spår så blir svaret att det 31 första Vasaloppet får det bli nästa år och sedan får framtiden utvisa hur det blir. Jag blir inte förvånad om han siktar på den magiska siffran 50 vasalopp.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Per Landin har åkt Vasaloppet 30 gånger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *