Nyheter

”Personalfrågor är viktiga för oss”

Nyheter Kenth Williamsson (S) svarar här Gert Jonsson (M) angående heltid.

Kenth Williamsson (S)

Jag vill börja med att vara tydlig med att vi har förtroende för våra tjänstemän däremot tycker vi inte att majoriteten har varit drivande i frågan om heltid utan tvärtom väldigt passiv vilket är beklagligt.

När det gäller förtroende för tjänstemän så kan vi konstatera att majoriteten drog in delegationen mot en enskild tjänsteman och en anställd fick anlita advokat för att få sina rättigheter tillgodosedda, vilket vi var i mot. Så när det gäller tillit och förtroende så har ni en del att bevisa, inte vi!

Interpellationen om heltid skrev vi efter att vi haft utåtriktade aktiviteter och träffat flera anställda inom äldrevården som berättade att en anställning på 100 procent kunde återbesattas på 50 procent. Detta kändes verkligen inte rimligt med tanke på att vi har många ofrivilliga deltidare i vår verksamhet och att vi tagit beslut om heltid. Läser man ditt svar på vår interpellation som vi lämnade in till kommunfullmäktige och som vi inte fick föredra i juni så får man intrycket att ärendet hanterats perfekt in i minsta detalj av femklövern. Denna syn delar vi absolut inte.

Personalfrågor är viktiga för oss och heltidsanställningar och bra anställningsvillkor är en del av detta därför la vi ett förslag redan 2015 om att utreda frågan om heltid. Där står det bland annat ”för att klara dagens och morgondagens utmaningar i välfärden är frågor som rör personalpolitik helt avgörande”. Detta förslag antogs av kommunfullmäktige men har ännu inte återredovisats trots att vi har påtalat detta gång på gång och nästa månad är det val till ett nytt kommunfullmäktige igen! Tiden för att redovisa uppdraget kommer med andra ord att ta en hel mandatperiod!

Precis som medborgarförslaget om en strandpromenad vid Hjortsjön som knappast kommer avgöras denna mandatperiod, så har detta ärende tagit orimlig tid och det är KSO som är högst ansvarig för att detta sker och i rimlig tid. Har inte Majoriteten sett till att det finns personalresurser för detta får man anlita någon. Det borde inte vara så svårt eftersom andra kommuner klarar av detta.

I budgeten för 2018 så anslog vi 600 tkr till en tjänst för ”projekt heltid” för att få till fler heltidsanställningar för personalen vilket även skulle underlättat för personalenheten. Att enheten är ansträngd noteras även i rapporten ”översyn av kommunledningskontoret”. Vår budget blev dock nedröstad och i majoritetens budget fanns inga särskilda pengar avsatta för heltidsprojektet.

Femklövern har sedan använt medel som tidigare varit avsatta för utbildning för att finansiera en tjänst för detta. Vad vi vet så har inte anställningen startat än utan träder i kraft först efter semestern. Att man inte kommit längre med vare sig utredningen och projektet visar att det inte varit särskilt prioriterat. För oss handlar rätten om heltid om en god personalpolitik. Det innebär att ofrivilliga deltidare kan få en högre anställningsgrad, mer i lön, bättre semesterersättning och högre pensioner. Därför har vi också avsatt medel till löner enligt SKL:s beräknade löneutfall i våra budgetförslag vilket majoriteten inte har gjort vid flera tillfällen denna mandatperiod.

Att Vaggeryds kommun ligger förhållandevis bra till när det gäller heltidsanställningar beror inte på något som skett denna mandatperiod utan frukten av ett gott arbete tidigare men eftersom vi inte kommit i gång med utredningsuppdraget angående heltid så har andra kommuner gått förbi oss denna mandatperiod. Därför är det viktigt att snabba upp processen kring projekt heltid så vi åter igen kan nå en högre position jämfört med andra kommuner när det gäller heltidsanställningar och bra personalpolitik.

Kenth Williamsson
Oppositionsråd (S)

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Personalfrågor är viktiga för oss”

De e nästan pinsamt när man läser Wiliamssson o Jonssons inlagor E de det bästa vi har att erbjuda – det är ju vår fina kommun vi ska ta hand om

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *